
Har du koll på vilka konsekvenserna blir av ditt ledarskap? Avsätt tid för att reflektera över det och din egen utveckling, menar Pia Vingestråhle som talade om framtidens ledarskap på Naturvetarnas Leadership Friday.
Har du tänkt på att du som chef ständigt blir iakttagen och avläst av dina medarbetare?
– Att vara chef innebär ett stort ansvar och man tar aldrig paus från den rollen, säger ledarskapskonsulten Pia Vingestråhle när hon presenterar sin bok "Framtidens ledarskap".
Men skiljer sig framtidens ledarskap från dagens?
– I grunden är ledarskapet detsamma, men förändringarna i arbetslivet går snabbt, tempot skruvas upp och kraven på att leverera arbetsplaner, budget och resultatuppföljning blir allt högre.
Känn dig själv
Det menar hon gör att tiden inte räcker till för att utveckla relationer i gruppen, coacha och möta sina medarbetare i vardagen
– När tempot blir högt hinner många inte heller reflektera över vem man själv vill vara som chef. En nyckel är att känna sig själv och förstå hur man själv fungerar i rollen som chef.
För att få svar på det tipsar hon om att ta reda på vilka reaktioner och konsekvenser ett visst agerande eller brist på agerande ger. Och om resultat blir det avsedda.
– Ett mål som ledare är att inspirera på ett sätt som gör att man får medarbetarna med sig och väcker reaktioner som: "Jag vill vara en del av detta. Det här är kul". Då kan man vara rätt säker på att medarbetarna inre motivation har lockats fram.
Framtidens ledare måste ha en vision för sitt ledarskap.
– Utan en vision blir man som ett rö för vinden. Jag måste vara medveten om vad jag håller på med. Genom att formulera en vision blir man tydlig gentemot medarbetarna som vill veta vad de kan förvänta sig av sin chef.
Lägg in egen tid
Det gäller också att ladda sina batterier i ett hållbart arbetsliv där utbrändhet kryper allt längre ner i åldrarna. Pia Vingestråhle påminner om att chefen har tre relationer att vårda, där ofta alltför mycket fokus ligger på högre chef eller styrelse. Risken finns att relationen till medarbetarna blir lidande, men ännu mer relationen till sig själv.
– Ofta prioriterar vi bort oss själva och vår egen utveckling.
Det menar hon kan vara förödande på sikt. Hur löser man det?
– Planera in tid för reflektion i almanackan. Själv brukar jag skriva in USA, vilket brukar väcka intresse, men det handlar inte om en geografisk resa, utan bokstäverna sår för "utan särskild anledning".
Hur kan en vision se ut?
– Den kan handla om att alla ska ha det bra på jobbet och få chans att utvecklas och komma till tals i olika samamhang. Var dig själv och var intresserad av att leda medarbetarna.
Få med de skeptiska
Hon påminner om ansvaret som chef.
– Pratar du illa om andra kommer också dina medarbetare att göra det. Skyller du på andra och slarvar ger du okej för det beteendet. Du är chef dygnet runt, även på firmafester och när du möter dina kollegor på torget efter jobbet.
Men det är väl inte bara chefen som har ett ansvar?
– Nej, även medarbetarna har ett ansvar för att bidra på ett positivt sätt. Men också att klargöra för chefen hur de trivs att arbeta. Vissa vill läsa manualer och själv ta reda på alla detaljer, medan andra föredrar att få en muntlig instruktion om hur till exempel ett nytt datorprogram ska användas.
Så alla har ett ansvar, men huvudansvaret ligger på chefen, vars utmaning är att hitta lösningar. Pia Vingestråhle gillar att förklara med bilder. På whiteboarden ritar hon upp Gauss normalfördelningskurva.
– Flertalet av medarbetarna förhåller sig ofta rätt neutrala till nya idéer och nya sätt att arbeta. Det finns alltid en klick som hejar på och är positiva. De är med på tåget. Sedan har vi dem som är skeptiska och som kan hålla tillbaka övriga gruppen.
Utmaningen, menar hon, är att få över de negativa.
– Lägg mycket tid på de medarbetare du har svårast att förstå dig på. Det kan kännas tungt och jobbigt, men det är ditt uppdrag att få alla medarbetare med.
Fånga upp problem
Att vara närvarande i nuet låter som en klyscha men är nog så viktigt.
– Att låta mobilen bryta av ett samtal ger en dålig signal. Det ger känsla av att det finns någon annan som är viktigare och det tar fokus från mötet. Se medarbetaren och lyssna in vad som sägs.
Att tidigt fånga upp problem är en framgångsfaktor för en chef, blir Pia Vingestråhles slutord.
– Genom att tidigt åtgärda problem och se till att saker fungerar väl ger vi också medarbetarna chans att trivas och utvecklas. Att få medarbetare som är inspirerade att vilja göra ett gott arbete är alltid målet
Vad tar ni med från seminariet?
Stephan Tenglend, enhetschef och forskare inom cancerbiologi på Karolinska institutet
– Det var jättebra och gav en del saker att tänka på. Jag fastnade för att ta sig tid för egen reflektion och utveckling. Det är så lätt att prioritera bort när allt annat ska göras.
Något mer?
– Viktigt att ha olika kompetenser i gruppen. I forskning behövs det folk som tänker utanför boxen och kan ta saker ett steg till.
Katarina Fors, gruppchef för tillsyn inom detaljhandeln på Läkemedelsverket
– Jag är rätt ny som chef, sedan januari, och suger åt mig allt. Det centrala för mig nu är att forma mitt chefskap. I det ligger att få tid över till reflektion och utveckla relationerna, både till min chef och mina medarbetare, liksom till mig själv.
Vad gillar du Leadership Friday?
– Det var premiär för mig. Lagom långt och lätt att få in i kalendern en fredag morgon mellan halvåtta och nio. Dessutom ett bra tillfälle att nätverka. Jag kommer tillbaka i höst.

Palle Liljebäck
chefredaktör