Frågor & svar
Nyheter

Ska jag acceptera konkurrensklausulen?

Jag har ett nytt jobb på gång och är på väg att signera mitt anställningsavtal. Där finns en konkurrensklausul inskriven som låser in mig helt om jag senare vill byta jobb eller starta eget. Ska jag acceptera det?

Publicerad: Uppdaterad:

Bra att du lyfter frågan. Många drabbas helt i onödan av oskäliga konkurrensklausuler. En del företag drar konkurrensklausulen för långt. Den kan sätta folk i karantän upp till två år efter avslutad anställning med så stor begränsning att det är svårt att hitta ett nytt jobb. Klausulen kan också göra det omöjligt att ha en bisyssla inom branschen vid sidan av anställningen.

Ofta är villkoren i konkurrensklausulen som finns inskrivna i anställningsavtalet oskäliga. Därför är det så viktigt att skicka avtalet till oss för synpunkter och kommentarer. Vi gör en bedömning och hjälper dig att få rimliga villkor som gör att du inte blir fastlåst i onödan.

Kom ihåg att konkurrensklausulen bara gäller om du själv säger upp dig. Det innebär att det är fritt fram att söka nytt jobb eller starta eget om du blir uppsagd på grund av arbetsbrist.

Var också vaksam på skrivningar som anger skadestånd för brott mot konkurrensklausulen, där vissa arbetsgivare tar sig rätten att själva döma. Istället ska det stå att tvister som uppstår i samband med misstanke om konkurrerande verksamhet ska hanteras i svensk domstol.

En bisyssla behöver dock inte alltid konkurrera med den verksamhet som bedrivs på det företag man är anställd. Driver man till exempel ett litet jordbruk vid sidan om anställningen har arbetsgivaren rätt att få veta det. Den bisysslan skulle kunna göra att arbetsinsatsen på det ordinarie jobbet blir lidande. Anmäl därför bisysslan till arbetsgivaren och se till att få ett okej. Som regel har arbetsgivaren blanketter för anmälan av bisyssla