Frågor & svar
Nyheter

Semesterfrågor till jouren

Vi får många frågor om semester till medlemsjouren. Här har vi samlat några av de vanligaste.

Publicerad: Uppdaterad:

1. Fråga: Vilken rätt har jag att förlägga min semester som jag vill under sommaren?

Enligt semesterlagen har du rätt till fyra veckors sammanhängande semester under perioden 1 juni till 31 augusti. Arbetsgivaren måste se till att du har möjlighet till detta, men de äger också rätten att lägga ut semestern så att verksamheten ska fungera.

Ditt kollektivavtal kan innehålla villkor som ger dig möjlighet att förlägga semestern annorlunda.

Semesterlagen ger alltså arbetsgivaren rätten att godkänna eller neka en semesteransökan.

Den som har barn under åtta år eller barn som inte har slutat första skolåret har rätt att vara föräldraledig enligt föräldraledighetslagen. Arbetsgivaren får inte neka någon att vara föräldraledig om hen gjort ansökan minst två månader i förväg. Detta gör att arbetsgivaren kan behöva anpassa kollegornas sommarsemester för att kunna ha personal på plats.

2. Har arbetsgivaren räknat rätt på mitt semestertillägg?

Utöver din månadslön har du enligt semesterlagen rätt till semestertillägg, alltså extra lön för semesterdagarna. Om du inte tycker att det semestertillägg du har fått verkar stämma rekommenderar vi att du frågar arbetsgivaren hur de resonerat.

3. Har jag fått rätt antal semesterdagar?

Om du har varit sjuk en lägre period eller föräldraledig kan det påverka antalet semesterdagar. Kontakta i första hand din löneansvariga och fråga hur de räknat. Hör av dig till oss om ni inte kan komma överens. 

4. Vad händer med förskottsemestern om jag säger upp mig i förtid?

Förskottssemester betyder att du har fått betald ledighet redan första året, trots att arbetgivaren tillämpar så kallat intjänande semesterår. Detta innebär att man tjänar in semesterdagar under perioden 1 april till 31 mars och tar ut dem året efter. Förskottssemestern skrivs av efter fem års anställning. Om du själv säger upp dig innan du har varit anställd i fem år dras lönen du fick under förskottssemestern från din slutlön. 

Det är dock vanligare att att arbetsgivare tillämpar sammanfallande semesterår. Det betyder att du får nya semesterdagar 1 januari varje år som du kan ta ut under pågående år.

Fler frågor om semester, lagar och avtal?

Du kan läsa mer om semesterfrågor på vår sida om semester.

Här hittar du semesterlagen.

Här hittar du gällande kollektivavtal.