
I nästa tidning Naturvetare som kommer ut sista veckan i oktober skriver vi om att studera utomlands. Redan nu bjuder vi på några faktatips. Att våga ta steget kan bli hur spännande och bra som helst.
Du får också möta Saga Palmquist som presenterar sig på det här sättet:
Saga Palmquist
- Utbildning: Går programmet Environment of science. Ett samarbete mellan universitet i i Danmark, Österrike, Tyskland och SLU i Sverige. Har en kandidatexamen i biologi och miljövetenskap från SLU.
- Bor: Lägenhet i Amager.
- Gillar hos kursare: En härlig blandning av folk från hela världen med liknande intressen och samma mål.
- Nästa utmaning: Klara studierna och lära mig klättring.
Läs mer om henne i nästa tidning Naturvetare.
Vilka utbytesprogram finns det och vad gäller?
Erasmus+, Nordplus, Linnaeus-Palme, Minor Field Studies (MFS), Asem-Duo
Du slipper terminsavgifter om du ingår i ett utbytesprogram. Och ofta finns det möjligheter att söka stipendier. Andra fördelar är att din institution hjälper dig med praktiska saker och att högskolepoängen kan räknas in i din svenska examen.
Så klarar du dig ekonomiskt:
Många utländska universitet tar ut terminsavgifter, vilket du slipper om du ingår i ett utbytesprogram. Var noga med att kolla upp vad som ingår i avgiften.
Som regel kan man få studiemedel för studier utomlands om studierna uppfyller vissa krav. Ta kontakt med CSN för att få klara besked.
Det finns också en mängd stipendier att söka för studier utomlands. Ett tips att hitta dem är leta i boken ”Fonder och stipendier i Sverige” som brukar finnas på bibliotek.

Palle Liljebäck
chefredaktör