Frågor & svar
Nyheter
Foto: Colourbox

Så får du en bra pension som egen företagare

Pensionen känns kanske långt borta, men det finns några saker som du som egen företagare behöver ha koll på. Vi har sållat fram fem användbara tips för att få en bra pension.

Publicerad: Uppdaterad:

När du startar eget blir du också din egen arbetsgivare. Det betyder att du måste ha lite extra koll på de så kallade egenavgifterna, alltså pengar som ska betalas in för till exempel sjukförsäkring och framtida pension.

Pensionen består normalt av tre delar, som ofta illustreras med en pyramid. Underst finns den allmänna pensionen, som baseras på din inkomst. Ovanpå denna finns tjänstepensionen. Den betalas in av arbetsgivaren enligt kollektivavtal eller anställningsavtal. På toppen av pyramiden ligger eget frivilligt pensionssparande.

Ta ut lön för att tjäna in allmän pension

Som egen företagare behöver du se till att fylla på den undre delen av triangeln genom att ta ut lön eller överskott från din verksamhet. Detta gör att du tjänar in till din allmänna pension.

När du tjänar över 18 739 kronor under ett år börjar du tjäna in till din allmänna pension. Vid en lön på 39 879 kronor i månaden maximeras inbetalningen. (Siffror för 2016)

Betala skatt och avgifter

Din allmänna pension beror av hur mycket du betalat in till Skatteverket via skatter och avgifter. Om du betalar lite i skatt blir också pensionen mindre.

Spara för att kompensera för utebliven tjänstepension

Eftersom du inte har någon arbetsgivare som betalar in till tjänstepension behöver du själv se till att spara till detta. Pensionsmyndigheten har räknat ut att om man sparar ungefär fem procent av sin lön eller sitt överskott i ett långsiktigt sparande motsvarar det vad de flesta anställda får inbetalt till tjänstepension.

Här är det viktigt att titta extra noga på avgifterna, så att de är så låga som möjligt. Höga avgifter får stor effekt på hur mycket pengar du har när du ska gå i pension. Det finns några hjälpmedel för att välja hur du ska placera ditt sparande:

Driv företaget vidare efter 65

Från det år du fyller 66 år, eller börjar ta ut hel ålderspension, betalar du lägre egenavgifter. Du får också göra större jobbskatteavdrag.

Öppna ditt orangea kuvert

I brevet som kommer varje år från pensionsmyndigheten finns en prognos för din allmänna pension. Här finns också en femsiffrig kod, som du kan använda för att logga in hos pensionsmyndigheten och se hur helheten ser ut. Alltså allmän pension, tjänstepension och privat sparande till pension.
Titta igenom denna och se att inbetalningar från tidigare arbetsgivare finns inrapporterade. Gå igenom så att du känner att du har koll.

Är du egenanställd?

Fråga egenanställningsföretaget vem som betalar in tjänstepension, så att du vet vad som gäller och inte blir utan.