
Som expert på odling av jordgubbar, hallon och blåbär säljer hortonomen Malin Joäng rådgivning till odlare i södra Sverige. Målet är att dubbla omsättningen till en miljon kronor per år.
Några enstaka jordgubbar signalerar mognad på ett fält utanför Lund. Det är september och högsäsongen för de populära bären har passerat för länge sedan.
– Nu handlar det mer om att se över plantorna innan det är dags för vintervila, säger bärkonsulenten Malin Joäng.Hennes trogna följeslagare, hunden Arramis, är med i inspektionen av fälten. När hon summerar årets säsong skiner hon upp.
– Bären mognade tidigt i år och mycket sol gav en bra skörd av hög kvalitet. Och det kanske viktigaste av allt: Bär kunde levereras till både pingst och midsommar, då en större del av försäljningen sker.
Ligger i framkant
Hon ger sina kunder, odlarna, bästa tänkbara service och låter dem ringa när de vill under säsong.
– Med individuell rådgivning är min roll att skapa bästa ekonomiska resultat för odlarna. Det handlar om allt från att optimera insatserna av växtskyddsmedel till att gödsla vid rätt tidpunkt.
Miljö och ekonomi går ofta hand i hand, där hon försöker stimulera till ekologisk odling, som ligger i linje med miljömålet ”Giftfri miljö”.
– Det gäller att ha koll på preparaten eftersom vissa förbjuds och andra tillkommer, varav en del på dispens.
För att klara jobbet måste Malin Joäng hela tiden ligga i framkant och hålla koll på utvecklingen i branschen. Men hon har inte så mycket att hämta i Sverige.
– SLU har lagt ner sin tillämpade forskning på jordgubbar och någon förädling finns inte på hemmaplan. Jag tar hem nya sorter från bland annat Holland och Tyskland och testar dem här.
Men hon är noga med sitt oberoende och tipsar bara om leverantörer av friskt plantmaterial.
Lönsam gröda
Ny kunskap får hon genom att samarbeta med rådgivare och forskare, främst från andra länder. Att läsa på själv efter frågor från kunderna är ett bra sätt att lära sig nya saker.
Kan det löna sig att odla jordgubbar?
– Det är en mycket lönsam gröda, men det gäller att välja rätt sort, sköta odlingen och pricka in högtiderna. Frosten under blomningen kan vara ett gissel. Ett sätt att skydda plantorna är att bevattna när meteorologerna hotar med frost.
Som expert på nischgrödorna hallon och blåbär ger hon råd till odlarna.
– Blåbär säljer bra, men kan vara dyr och besvärlig att etablera. Sedan är den ganska lättodlad.
Malin Joäng startade sitt företag 2009. Innan dess var hon anställd.
– Jag gillar att driva eget. Det är givande och utvecklande., och samtidigt en utmaning att få ekonomin att gå ihop. Det gäller både att behålla och få in nya kunder i den hårda konkurrensen från bland annat utländska rådgivare.
Naturvetarna ger goda råd
Malin Joäng, hortonom och bärkonsulent
Företag: Hallon & Bär konsult. Enskild firma med kontor hemma i Trelleborg.
Företagsidé: Säljer individuell rådgivning till professionella odlare av jordgubbar, hallon och blåbär i södra Sverige. Gör utredningar på uppdrag, ger ut nyhetsbrev och leder fältvandringar.
Affärsutveckling: Vill expandera med fler kunder, gärna på andra sidan sundet. Våga tänka nytt och hitta nya projekt för uppdrag åt till exempel Jordbruksverket. Turism och förädling är tänkbara utvecklingsområden.
Naturvetarna kommenterar: Har du tänkt ut hur du ska göra detta, till exempel gjort en affärsplan? Det är bra att ha en plan för sitt företag: Var är du om 1 år, 5 år, 10 år? Hur ska du nå ditt mål? Det finns mallar för att göra en affärsplan på verksamt.se om man inte vet hur man ska börja.
Arvode: 1 000 kronor per timme på fält. I bilen tar hon mellan 600 och 700 kronor per timme.
Naturvetarna kommenterar: Jag brukar förespråka olika paketlösningar. Men att dela upp sitt arvode är bra det också. Man ska göra det som fungerar bäst för en själv, men se över prissättning någon gång per år. Se till att kanske ha någon prishöjning och följ inflation och konkurrenter.
Omsättning: Har varit delvis föräldraledig under det senast året. Normal omsättning ligger på 500-600 000 kronor per år. Målet är att nå en miljon kronor.
Naturvetarna kommenterar: Detta kan man också ha med i sin affärsplan. När ska du nå en miljon? Vad är rimligt? Kanske börja med att öka 100 000 kronor per år?
Kompetensutveckling: Läser tidskrifter från hela världen. Åker på branschdagar i våra grannländer. Var på blåbärsresa i Litauen i september. Besöker Driva eget-dagen i Stockholm i oktober.
Naturvetarna kommenterar: Jättebra att läsa tidningar och åka på branschdagar, men att vidareutbilda sig brukar också löna sig i längden. Utveckla kompetensen genom att läsa ekonomi, marknadsföring eller affärsutveckling kanske? Behöver inte alltid vara inom det område man är expert inom. Tänk på hur det kan gynna dig och ditt företag om du läser något helt annat.
Försäkringar: Har en ekonomisk ansvarsförsäkring för rådgivare. Olycksfallsförsäkring
Naturvetarna kommenterar: Jag brukar ge rådet att man ska gå igenom sina försäkringar med sitt försäkringsbolag en gång per år. Vad behöver kompletteras?A-kassa: Är med i a-kassan och har som medlem i Naturvetarna rätt till inkomstförsäkring.
Naturvetarna kommenterar: Inga kommentarer, vår a-kassa är bäst!
Pension: Avsätter 1 000 kronor/månad till pension, motsvarande tjänstepension.
Naturvetarna kommenterar: Jättebra, detta bör också ses över en gång per år. Ring gärna och prata med PTK:s rådgivningstjänst om du redan inte har gjort det.
Marknadsföring: Deltar på mässor och leder fältvandringar. Ringer och besöker presumtiva kunder. Nu är planen att öka närvaron i sociala medier för att nå nya målgrupper och skapa intresse för företaget.
Naturvetarna kommenterar: Sociala medier är toppen i dagens samhälle. Men även en bra hemsida och bloggar för att nå ut är ett tips. Kanske hålla i något seminarie på en mässa gratis för att få ut ditt företag? Ett annat tips är att köpa register över jordbruksfastigheter och göra reklamfolder och utskick på hur lönsamheten är i bärbranschen och på vilket sätt du kan hjälpa markägaren med detta.
Avtalshjälp: Här har Naturvetarna en service till medlemmarna. Har du använt den?
Gör på vintern: Det är så intensivt under säsongen att jag behöver ladda batterierna och fylla på med ny kunskap. Vintern är ställtid: kompetensutveckling, bokföring, budgetering och planering. Landar efter 3 000 mil i ”hallonbilen”.
Naturvetarna kommenterar: Under den här perioden ska man även passa på att ta ut semester om du inte gjort det under sommaren. Väldigt viktigt att vila upp sig under en längre sammanhängande period någon gång under året! Och hinna med allt annat pappersarbete.
Pantea Ansari, Naturvetarnas företagsrådgivare

Palle Liljebäck
chefredaktör