Frågor & svar
Nyheter

Naturvetarna hakar på Jobbsprånget

Nu ansluter sig Naturvetarna till Jobbsprånget som syftar till att nyanlända akademiker snabbare kommer ut på arbetsmarknaden.

Publicerad:

– Det är viktigt att nyanländas kompetens tas till vara. Eftersom många av dem är naturvetare är det helt rätt för oss vara en partner i Jobbsprånget, säger Naturvetarnas ordförande Ivar de la Cruz.

Jobbsprånget drivs av Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, som nyligen fått finansiering från Wallenbergstiftelserna för att ta praktik- och integrationsprojektet ett steg till.

– Vi är mycket glada att välkomna fackförbunden Naturvetarna och Jusek som samarbetspartners. Sedan tidigare är Sveriges Ingenjörer med, säger Alexandra Ridderstad, verksamhetsledare för Jobbsprånget.

Får in en fot

Hon förklarar att det finns ett stort intresse bland arbetsgivare att ta emot praktikanter. De nyanlända behöver vare sig kunna svenska språket eller ha sin utbildning validerad.

– Med jobbsprånget får de in en fot på arbetsmarknaden samtidigt som de lär sig svenska. Förhoppningsvis kan praktiken snabba på valideringen, säger hon.

Nyanlända som är intresserade av praktik går in på portalen www.jobbspranget.se och ansöker. Det måste göras senast 1 september för att bli antagen.

Vill du vara med?

De arbetsgivare som vill erbjuda praktik till nyanlända naturvetare tar kontakt med Jobbsprånget via webbportalen. Både offentliga och privata arbetsgivare är välkomna.

Man har ett nära samarbete med både Migrationsverket och Arbetsförmedlingen. För att kunna delta i Jobbsprånget och få praktik måste de nyanlända vara inskrivna hos båda myndigheterna.

Palle Liljebäck

chefredaktör