Frågor & svar
Nyheter

Na-debatt: Släpp taget – byt jobb ofta!

Större handikapp att ha varit 20 år på samma arbetsplats än att ha fyllt 55 år!

Publicerad: Uppdaterad:

Glöm guldklockan! Tiden är förbi när lång anställning var något att stå efter. Vi lever i en värld av digitalisering, omställning, flexibilitet och i stort sett ständig utveckling. Följer vi inte med blir vi akterseglade av de som har en bra grundutbildning, byter jobb ofta och utbildar sig även om de fyllt 50 år.

Så många som 1,8 miljoner svenskar funderar på att byta jobb, men tvekar. Vanligaste orsakerna till att vilja byta jobb är utveckling, förändring, missnöje med lönen eller missnöje med chefen. Det framgår av en undersökning som Trygghetsrådet, TRR, låtit Norstat göra under perioden 9-16 juni i år.

1,1 miljoner svenskar har bytt jobb det senaste året. Men 1,8 miljoner svenskar har de senaste åren funderat på att byta jobb, men inte tagit steget. För de som vill byta jobb är skälen desamma som för de som redan bytt arbete. 47 procent svarar att de vill utveckla sig själva. 35 procent anger att de är missnöjda med sin lön och 24 procent anger missnöje med sin chef.

Att byta jobb ofta och karriärväxla kanske inte är något som vi har längst upp på att göra listan. Men det borde vi ha. Det är alldeles för få som tänker på sin egen utveckling och tar aktiva beslut i karriären.

Det vi ser nu är lite av en revolution på svensk arbetsmarknad. Tidigare premierades långa anställningar. Och att byta jobb mitt i karriären var inte aktuellt.

Men nu är 50 plus det nya. Vår statistik visar att tjänstemän som är 50 plussare och blir uppsagda har lättare att få nytt jobb än tidigare. Det är lite förenklat uttryckt ett större handikapp att ha varit 20 år på samma arbetsplats än att ha fyllt 55 år!

Att byta jobb mer ofta är bra för samhället.  Martin Henning, docent i ekonomisk geografi vid Handelshögskolan i Göteborg, har visat hur rörlighet på arbetsmarknaden ger positiva effekter. Rörlighet bidrar alltså till att stärka det svenska näringslivets konkurrenskraft.

Så varför tveka. TRRs uppmaning till politiker är att göra det enklare att studera efter 47 års ålder, se över möjligheterna till yrkesvägledning för äldre och öppna upp för fler äldre att studera på både högskola/universitet och komvux.

För är det något vi med säkerhet vet är att vi lever längre och behöver arbeta längre upp i åldrarna för att finansiera vår välfärdsstat.

 

Av: Claes Åberg, tf vd och marknadschef på TRR