Frågor & svar
Nyheter

Lönande råd för små företag

Att vara företagare är inte alltid lätt. Men fördelarna väger upp nackdelarna! Det var Anders Anderssons budskap på seminariet Att driva företag i Göteborg.

Publicerad: Uppdaterad:

Det var allt från etablerade företagare till dem som nyligen startat eller funderar på att starta företag som möttes i Göteborg för att lyssna till Anders Andersson, grundare av tidningen och sajten Driva eget, och hans lönande råd till företagare.

– Det behöver inte vara så mycket administrativt krångligt som många tror att starta företag. Idag vill till och med myndigheter hjälpa till. Visst kan du lägga ut detta på experter, men det är en stor fördel att göra det själv för att ha koll på ditt företag, säger Anders Andersson.

Han satsade på att spräcka hål på några vanliga farhågor om att starta företag. Utöver känslan av otrygghet och ensamhet är ett vanligt orosmoln är att inte få företaget lönsamt.

– För att lyckas måste du våga ta risker och låna pengar. Kanske måste du vara beredd att sänka familjens levnadsstandard till och med. Sök bidrag, men förlita dig aldrig på det. Din idé måste kunna stå på egna ben.

För att lyckas räcker det inte med att "det rullar på". Det gäller att alltid förnya sin affärsidé och vara flexibel för förändringar inom branschen och världsekonomin.

– För små företag är lättare att ha en personlig relation med kunder och att göra snabba förändringar. Det är det som gör att små företag kan konkurrera med de stora. Så ta vara på att vara liten, säger Anders Andersson.

Anders Andersson föreläser även på Att driva eget i Uppsala 6 mars, Linköping 7 april och Karlstad 21 april. Anmäl dig på naturvetarna.se!

 

5 snabba tips

1. Behåll tryggheten - be din arbetsgivare om tjänstledighet i 6 månader för att prova på att starta företag, eller starta företag vid sidan om.

2. Logga in på verksamt.se, där finns mycket hjälp som underlättar ditt arbete.

3. Bli en fena på det administrativa. Skatteverket, Almia och Nyföretagarcentrum med flera arrangerar bra kurser.

4. Skaffa ett bra bokföringsprogram och håll koll på alla utgifter från början, det sparar mycket tid och pengar.

5. Sök bidrag. Tillväxtverket, Vinnova och även länsstyrelser har bidrag. Läs mer på driva-eget.se/bidrag.

 

1. Vad tyckte du om seminariet?

2. Vad tar du med dig hem?

 

Olle Linder, Skogstjänster, konsultföretag som gör skogsbruksplaner

1. Det var bra, jag fick lite mer inblick i beskattningsfrågor. Även om jag har hjälp med detta så är det bra att själv veta vad som gäller så att jag inte behöver betala mer än nödvändigt. Jag tänker ta reda på mer om det nu.

2. Att man inte ska slå sig till ro när företaget går bra, det gäller att hela tiden utvecklas och hänga med i vad som händer inom branschen och regler för företagare.

 

Åsa Granath, Environmental Consulting, rådgivning inom mark, vatten och miljöteknik.

1. Inspirerande föredrag! Det var roligt att träffa andra som driver företag eller funderar på att starta eget.

2. Vikten av att vara uthållig i sitt företagande och att se konkurrenter som kollegor och möjliga samarbetspartners.

 

Mikael Faber, Fabers Fältinformation, utför fältarbete med inriktning på geologi, foto och GIS

1. Anders hade en smittande energi och gjorde också ett bra jobb med att engagera lyssnarna, både i seminariet men också till mingel och erfarenhetsutbyte.

2. Jag tycker marknadsföringen är ett svårt kapitel, men att ställa om från att "sälja mina tjänster" till att ”mina tjänster kan vara till stor nytta för er” kommer klart göra mig bekvämare i kontakten med kunder. Att försöka sätta pris på tjänstens kundnytta istället för att se till generella prissättningar och behovsintäkter. Sedan var det en del intressanta tips om skatt och förvaltning som jag har noterat för framtiden att kolla närmare på när det blir aktuellt.

 

Johanna Rösth

projektledare webb