Frågor & svar
Nyheter

Hur ska jag få betalt för mitt material?

Jag har fått ett uppdrag att hålla ett föredrag på cirka två timmar. Nu vill uppdragsgivaren att jag ska skriva under ett avtal som innebär att de får tillgång till mitt material, men bara betala för två timmars föreläsning. Det känns inte alls okej. Hur ska jag göra, jag vill gärna ha uppdraget? Jag är dietist och specialist inom mitt område.

Publicerad: Uppdaterad:

Börja med att ställa tre frågor:

  1. Vad är det för material?
  2. Är det sådant som du själv är upphovsman till, exempelvis från egen forskning, eller finns materialet lättillgängligt på nätet?
  3. Kan företaget få tag på innehållet på annat sätt än genom dig?

Genom att svara på frågorna kan du sätta ett värde på materialet och vad ditt arbete är värt? Du vill inte att uppdragsgivaren ska få tillgång till ditt material när de bara betalar för två timmars föreläsning. En lösning kan vara att de betalar en klumpsumma för två timmars föreläsning, där ditt material ingår.

Jag brukar rekommendera olika paketlösningar, där uppdragsgivarna får välja mellan olika innehåll. Det brukar gynna dig som egenföretagare ekonomiskt. Presentera en offert för din uppdragsgivare, ett paket med bara föreläsning utan tillgång till materialet och ett paket med materialet. Då kan de själva ta ställning till hur mycket de vill betala och vad de vill betala för.

Om uppdragsgivaren väljer det stora paketet, se till att ditt namn står med på allt material. Skriv också ett avtal med företaget där ni reglerar hur ditt material får användas. Tänk på att ditt arbete är en del av ditt varumärke. Att få spridning på det du är upphovsman till stärker ditt varumärke, men det ska på ett sätt som du är bekväm med och som gynnar dig.