Frågor & svar
Nyheter

Hur når jag fram med feedback?

Jag brukar vara generös med positiv feedback, men inser att jag är sämre på att prata om det som är dåligt. Hur ska jag framföra det så att det landar rätt?

Publicerad: Uppdaterad:

I grunden handlar det om relationer. Det är lättare att leverera beska sanningar till en person som man känner sig trygg med. Att bygga upp trygga relationer med de man ska jobba med är en god hjälp. Ett steg på vägen dit är att berömma varandra, men var konkret och ge feedback på prestation eller hur en person agerade i en viss situation.

Tänk på att syftet med feedback är att hjälpa en person att förändra eller förstärka ett beteende. Ju tydligare budskapet är desto bättre. Linda inte in det av rädsla för att mottagaren ska reagera negativt, då är risken stor att budskapet inte går fram. Kom ihåg att ditt syfte är gott och ger möjlighet för mottagaren att utvecklas.

Ett tips är att man vid leverans av feedback talar utifrån sina egna behov. Om till exempel en kollega kommer försent till ett avtalat möte så kan man säga: "Jag känner mig osäker när du kommer sent till ett föredrag vi ska hålla tillsammans." Du berättar att du har behov av trygghet och en önskan om förändrat beteende. I det här fallet kan det vara att hen skickar ett sms nästa gång hen är sen. Att utgå från sig själv ger den andra chansen att reflektera och känner sig inte påhoppad.

Nyckeln är att ge feedback på ett beteende som mottagaren har möjlighet att förändra. Att lägga in värderingar som att någon är slarvig kan ge motsatt effekt.

Sedan kan man fundera på när feedback ska ges. En regel är att inte agera i affekt, utan sov hellre på saken. Positiva budskap kan däremot ges i stunden. Kom ihåg att feedback inte är lätt. Det krävs träning för att den ska landa rätt.

Och får du själv feedback, glöm inte att tacka. Se den som en present där du får chans att utvecklas och bli bättre.

Kommentarer

Kommentera