Frågor & svar
Nyheter
Nellie Linander från Lunds universitet visade hur humlor flyger i tunnlar med olika optisk information.I juryn satt Agnes Wold, Patrik Hadenius och Anja Lundqvist. Foto: Erik Cronberg

Forskning på fyra minuter

Hur fångar man publiken och får dem att första essensen i ens forskning på bara fyra minuter? Det svaret fick vi vid finalen i Forskar grand prix 2016 där sju forskare tävlade i just detta.

Publicerad:

Det är galaglammigt under finalen i Forskar grand prix: röda mattan, guldkolonner, färgade strålkastare som sveper över scenen, pumpande musik och högljudda applåder när de tävlande gör entré.

– Tänk er en solig dag. En promenad i skogen och så går du in i ett spindelnät. Ni vet hur det känns?

Molekylärbiologen Marlene Andersson fångar direkt publiken med en scen många känner igen sig i, och får oss att minnas känslan av stark och klibbig spindeltråd som fastnar ansiktet. Hon forskar om hur man kan tillverka spindeltråd på labb, för att kunna utnyttja dess styrka för att till exempel läka människokroppen.

– Det svåraste med den här tävlingen är att göra det som är komplicerat så lätt, men ändå få med allt man vill. Det är viktigt att vara sig själv och att ha ett ämne som man brinner för, säger hon.

Sång och hjärtslag

Forskar grand prix är en tävling i att presentera sin forskning på fyra minuter. En deltagare sjunger, en annan fångar en känsla med ljudeffekter som flämtande andning och hjärtslag, en tredje inleder med att hon ska rädda världen.

Biologen Nellie Linander är klädd i randigt för att matcha humlorna hon forskar om, och har med sig en drönare för att visa vad forskningen kan användas till.

– Man får plocka grädden ur sin forskning och se till att folk förstår det och försöka utelämna detaljer. Jag håller på med funktionell zoologi och forskar om insekters flygkontroll. Våra data används sedan för att programmera robotar, säger hon.

Fosfor, spindeltråd och insekter

Sju finalister tävlar med presentationer om allt ifrån förväntningar, vårdatmosfär, genomskinliga njurar, stresshantering och spindeltråd.

När både juryn och publiken har gett poäng och röstat står dessa tre på prispallen:

  1. Anita Persson, högskolan i Borås, som forskar om hur man kan ta tillvara fosfor ur avloppsslam.
  2. Marlene Andersson, Sveriges lantbruksuniversitet, som forskar om hur spindlarna spinner spindeltråd.
  3. Nellie Linander, Lunds universitet, som forskar om insekters flygkontroll.

– Kunskap och forskning är viktig, men vi måste också få ut den ur forskarna. Till andra forskare, till dem som ska använda resultaten, till en bredare allmänhet och till studenter. Vi vill att Forskar grand prix ska fungera som inspiration för att kommunicera forskning, avslutar Sven Stafström, generaldirektör för Vetenskapsrådet, som delar ut den gyllene pokalen till vinnaren.

Kommentarer

Kommentera