Frågor & svar
Nyheter
När man flyttar ihop, byter jobb eller skaffar barn finns det anledning att se över sin pension.

Filmpremiär: Chans till höjd pension

Handen på hjärtat, har du koll på din pension? Om inte, är du i gott sällskap. Tre av tio tjänstemän saknar kunskap om tjänstepension. Vill du lära dig mer och få goda råd i dina val så är PTK:s rådgivningstjänst ett bra tips.

Publicerad: Uppdaterad:

Se filmen här.

I mars var det premiär för filmen om PTK:s rådgivningstjänst. Det kan löna sig att ägna två och en halv minut åt den rätt underhållande filmen som visar hur man kan höja pensionen och trygga familjens ekonomi.

Lön och ålder

Efter att ha sett filmen blir jag nyfiken på att logga in och svara på frågor om min speciella situation, allt från ålder, antal barn och lön. Jag får också kryssa för om jag är en aktiv eller passiv pensionssparare. En grundregel är att satsa på säkrare kort ju äldre man är. Med många år kvar till pension spelar tillfälliga kursfall mindre roll om pengarna ska tas ut om säg tjugo år.

Guldkant som pensionär

Behöver jag efterlevandeskydd eller inte? Det ger rådgivningstjänsten svar på. Om det skyddet kan tas bort sparar jag i stället mer till min egen pension, får jag lära mig. Mer guldkant som pensionär med andra ord.

Varje gång något stort händer i livet finns det anledning att använda det webbaserade verktyget och få oberoende och gratis rådgivning. När du byter jobb, får barn eller blir sjuk bör man se över sin pension och försäkringar.

2 900 kronor per månad

Och det är inga småpengar det handlar om. Tack vare kollektivavtalet avsätts i genomsnitt 2 900 kronor per månad till alla privatanställda tjänstemän, enligt PTK.

Vilka kan använda rådgivningen?

– Alla som omfattas av tjänstepension inom ITP-systemet. Du loggar in med ditt personnummer och din e-legitimation.

PTK har sedan ett år också tjänsten knegdeg, där du kan räkna ut vad ditt kollektivavtal är värt.

 

Palle Liljebäck

chefredaktör