
Med högre grad av automatisering i arbetslivet får cheferna tid att jobba med visioner och coacha medarbetarna. Det menar Stefan Fölster som talade för chefer i Naturvetarna på populära Chefsfredag.
Den digitala revolutionen är här och påverkar oss alla, även i ledarskapet.
– De nya digitala verktygen gör chefer mer effektiva och frigör tid att jobba närmare medarbetarna, säger professorn i nationalekonomi som är aktuell med sin nya bok "Robotrevolutionen".
Men det handlar inte bara om att kunna boka möten och hålla koll på arbetsprocesser digitalt.
– Tekniken har kommit längre än så. Ett exempel är robotiserade psykoterapeuter, som har testats i krigssituationer. Deltagarna vittnar om att det är lättare att vara personlig och tala om djupa känslor för en robot än för en riktig terapeut.
Samtalspartner på jobbet
Han menar att roboten också skulle kunna fungera som en samtalspartner på jobbet. Redan i dag kan vi prata med en digital röst i telefonen. Dataprogrammen Amelia och Watson är exempel på digitala assistenter som tar över både repetitiva arbetsuppgifter och mer avancerade saker som att ge objektiv rådgivning till bankkunder.
– Amelia och Watson är bra på sådant vi människor inte är bra på, att gå igenom stora mängder information och hitta mönster. I sjukvården har den här tekniken börjar användas, både i analyser och för att optimera användningen av läkemedel.
På köpet frigörs mer tid till patienten och risken för misstag i sjukvården minskar. Stefan Fölster påpekar att tio gånger fler människor dör på grund av misstag i sjukvården än i trafiken.
– Med ett digitalt diagnosstöd minskar för att felaktigheter som hotar patientsäkerheten begås.
Hur påverkas arbetsmarknaden?
– Jobben blir mer komplexa där bland annat IT-utvecklare och dataexperter blir vinnare när administrativa processer automatiseras. Vi kan se en polarisering i löner, där mellanskiktet blir smalare.
Blir det färre jobb?
– Länder som har reformerat sin arbetsmarknad har klarat sig bra, som Sverige. Det handlar bland annat om skattesänkningar på arbete och införande av Rut- och Rutavdrag. Länder som har suttit still båten, till exempel Italien har tappat i sysselsättning och ekonomisk utveckling.
Han tror också att vi kommer att få se mer av Fuglesang-effekten. Man förbereder sig i trettio år och jobbar i tre månader.
– För femtio år sedan behövdes det kanske en timmes förberedelse för att bära tegel från en plats till en annan på ett bygge. I dag ligger den mesta arbetstiden i tidigare skeden när lastbilen byggs och föraren ska lära sig att manövrerar den.
Lyxkonsumtion
I framtiden menar han att vi kommer få se en person som övervakar många robotiserade lastbilar.
– I ett sådant system är tiden av förberedelser ännu längre i förhållande till den tid det tar att utföra själva jobbet.
Andra vinnare han ser på framtidens arbetsmarknad är turism, underhållning och lyxkonsumtion, som delikatesser och märkesvaror.
Man vad ska cheferna göra på den tid de vinner?
– De får tid att ägna sig åt visionärt arbete, coacha medarbetare, förhandla och hantera konflikter, sådant som inte låter sig robotiseras.

Palle Liljebäck
chefredaktör