Frågor & svar
Nyheter

Därför är vi i Almedalen

Sommaren är här och vi får tid för återhämtning och reflektioner, kanske vid en strandkant. Men innan vi kan koppla av helt deltar Naturvetarna på Almedalsveckan, vilket jag ser fram emot med stor tillförsikt.

Publicerad: Uppdaterad:

Man kan ha synpunkter på Alme-dalsveckan men det är en viktig händelse i Sverige. Det är ett tillfälle för organisationer, beslutsfattare, politiker, journalister, företag och andra att mötas, vilket ger en unik möjlighet att föra fram sina frågor och påverka, men också att lära nytt.

De seminarier som arrangeras kan alla ta del av genom att ladda ner appen "Almedalsguiden" och se vad som erbjuds. För att uppleva den speciella atmosfär som präglar Almedalen måste man vara på plats. Det är ett av få tillfällen under året där man kan få direktkontakt med politiker och andra beslutsfattare. I Visbys gränder har de flesta tid över för en pratstund.

Almedalen bjuder på mer än 3 000 seminarium med frågor om allt mellan himmel och jord, och allt är gratis att delta i. Det gäller dock att vara där tidigt för att få en plats. Att hitta rätt i vimlet av människor kan vara en smula förvirrande men man lär sig till slut att hitta fram till rätt plats. Inte undra på att allt fler faktiskt tar en semestervecka för att just delta i Almedalen och ta del av utbudet.

För vår del är detta en viktig vecka. Det är här vi kan fördjupa oss i frågor som är intressanta för oss, på både kort och lång sikt. Förbundet är i år representerat med fem personer från styrelsen och ytterligare några från kansliet.

Vi har en klar strategi på vilka frågor som ska bevakas och vem som är ansvarig. Det kan röra frågor i allt från utbildning, forskning, klimat och miljö till arbetsmiljö och arbetstidsfrågor. Almedalen ger också goda möjligheter att boka in möten i höst med viktiga beslutsfattare för att diskutera frågor som rör oss. Det är en av de stora fördelarna med att alla finns på plats och det är lätt att träffas.

Det är också roligt att möta så många naturvetare som är på plats och gör en viktig insats för sina organisationer, företag, myndigheter och andra. Det visar att naturvetenskapen och naturvetare har en viktig roll i samhällsutvecklingen. Våra professioner spänner över stora delar av samhället och bidrar med kunskap för att möta de utmaningar som samhället står inför.

Vare sig du är i Almedalen eller inte kan du följa våra sociala flöde. Min favorit är Twitter, håll koll på @naturvetarna och #naturvetare och min egen @ivardelacruz.

Vill också passa på att önska alla en fin sommar och tänk på att inboxen inte behöver kollas varje dag. Så mitt tips är att låta mejlen vila i sommar.

Kommentarer

Kommentera