
Tänk strategiskt och lär dig mer om din bransch när du sommarjobbar. Du får värdefulla kontakter och en fot in i arbetslivet. Men missa inte att du ska ha schyssta villkor.
Semesterplanerna är i full gång, arbetsgivarna kommer att behöva sommarvikarier och vissa jobb går bara att utföra på sommaren. Ett perfekt tillfälle att få kunskap om den arbetsmarknad som väntar efter examen.
Men hur ska man göra för att sommarjobbet ska bli mer än en födkrok?
– Tänk strategiskt för att komma vidare mot dina mål, säger Marita Teräs, strateg på Naturvetarna.
Hon ger rådet att använda sommarjobbet till att bygga på sin kompetens. Det kan handla om att lära sig en metod eller ett tekniskt instrument, liksom att utvecklas personligt och socialt. Och inte minst lär man sig arbetslivets villkor.
– Att jobba med service i en stressig miljö kan ge ny kompetens. De egenskaperna blir allt viktigare i arbetslivet.
Ta själv initiativ
Den som vill ha inblickar i och pröva på en speciell bransch är sommarjobbet en väg in.
– Samma gäller om det är någon arbetsgivare eller inspirerande person som man vill skapa kontakt med. Ett bra tips är att själv ringa och presentera sig och berätta vad man kan bidra med. Även om inte företaget söker folk just nu kan nya behov uppstå när man erbjuder sina tjänster.
Marita Teräs påminner om att vissa tjänster bara kan utföras på sommaren. Det kan handla om allt från inventeringar och geologiska undersökningar till skogsbruk, jordbruk (till exempel EU-kontroller) och trädgård.
– Ta reda på vilka jobb som behöver bemanning året runt, även när den ordinarie personalen har semester. Då finns goda möjligheter att komma in.
Hur gör jag om det till exempel bara finns caféjobb som ligger helt utanför mitt område?
– Att sommarjobba är som regel bättre än att inte göra något alls. Se det som en chans att lära dig saker som du annars inte gör, och som kan komma till nytta i din karriär.
Vad bör jag tänka på när jag fått jobbet?
– Se till att få ett skriftligt anställningsavtal, som reglerar lön, arbetstider, semesterersättning, försäkringar och liknande, säger Elba Abreu, ombudsman på Naturvetarna.
I anställningsavtalet ska det också framgå när anställningen startar och slutar, liksom vilket kollektivavtal som tillämpas.
Vilken lön kan jag begära?
– Det beror på. Arbetets svårighetsgrad och vilka kvalifikationer som krävs för jobbet är avgörande, liksom hur långt du har kommit i utbildningen och vilket ansvar du har. Som regel sätts lönen i en förhandling mellan dig och arbetsgivaren innan anställningen börjar, säger Elba Abreu.
Är du osäker på vilken lön du ska ha och hur ditt anställningsavtal ska se ut mejlar du:jour@naturvetarna.se. Vår tjänst Avtalsgranskning ger svar samma dag.
Hur gör jag om det saknas kollektivavtal?
– Kontakta Naturvetarna så hjälper vi dig med anställningsavtalet och ser till att du får justa villkor, säger Elba Abreu.
Du kan också få stöd av oss att vässa din ansökan. Läs mer här.

Palle Liljebäck
chefredaktör