Frågor & svar
Nyheter
Stig Wiklund lever som han lär och sätter upp delmål.

Att sätta upp mål ger energi

Mål ska vara möjliga att påverka själv. För både individen och gruppen är det viktigt med mentala målbilder som ska hållas levande, gärna synliga i fikarummet, menar mentala coachen Stig Wiklund.

Publicerad:

Det tog fem år för LRF:s regionkontor i Västernorrland att bli Sveriges bästa arbetsplats.

– Vi satte ett tydligt mål och satsade på att utveckla medarbetarna. Vi fokuserade på några saker och valde bort. En nyckel är att ha tålamod: Håll i och håll ut, säger Stig Wiklund, tidigare regionchef.

Så här i efterhand inser han att resan dit var roligare än själva priset, som blev något av en bonus och kvitto på att de gjorde rätt.

– För en grupp är det viktigt att alla är med på tåget och att man har en gemensam målbild, som ska följas upp och utvärderas. Den ska hållas levande och inte gömmas undan. Sätt upp en skylt eller fäst målbilden på kylskåpet.

I dag är han mental coach för flera världsstjärnor i skidor och för chefer i näringslivet. Den idrottsintresserade minns kanske Johan Olssons femmil på skid-VM för några år sedan, där han gjorde det omöjliga och gick loss efter mindre än halva sträckan och vann.

Spränger gränser

Stig Wiklund menar att det finns många beröringspunkter mellan att lyckas i idrott och i arbetslivet. I båda fallen handlar om att prestera och vara bäst när det gäller, där mental träning kan få folk att spränga gränser.

– Att sätta upp mål kan också handla om att må bra, kopplat till mat, motion och sömn. Ett personligt mål kan vara att snitta till exempel 10 000 steg per dag, att träffa sina vänner oftare, eller att göra den där resan som man har drömt om länge.

Han varnar för att sätt ribban för högt, även om det kan passa en del. Rimliga mål med delmål är bättre för de flesta. De måste vara möjliga att nå.

– Det ger inre motivation att nå delmål och fira det. För högt uppsatta mål leder lätt till frustration och uppgivenhet när de inte uppnås.

Med sina skidstjärnor har Stig Wiklund testat en metod som inte har resultatfokus. Det innebär att man släpper tanken på att till exempel bli bland de tre bästa i världscupen.

– Sätt i stället upp prestationsmål, som bara du själv kan påverka. Då frigörs positiv energi och du undviker prestationsångest.

Hur kan ett prestationsmål se ut?

– Det kan handla om förbereda sig på bästa sätt genom att slipa detaljer, som för skidåkaren kan innebära att träna stakning eller skejting.

Kan jag använda metoden i arbetslivet?

– Ja, istället för att sätta upp målet att bli befordrad lägger du fokus på sådant som du själv kan påverka. Förbered dig för uppgiften och öva på att vara ledare. På så sätt bygger du upp en trygghet för att klara uppdraget.

Precis så gjorde en av Stig Wiklunds chefer som han coachade. Istället för att bli frustrerad över mål som inte infriades blev hon glatt överraskad när hon erbjöds att bli högre chef.

Vad är poängen med att sätta upp mål?

– Själva processen har ett värde i sig och är ett sätt att medvetandegöra vad man vill och hur man ska nå dit. Positiv press ger energi och inre motivation.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera