Frågor & svar
Nyheter

Månadens fråga: Stannar du hemma när du är sjuk?

Många går till jobbet fast de är sjuka och borde stanna hemma. Förkylningen drar ut på tiden och man riskerar att smitta sina kollegor. Nu undrar vi om det händer att du går till jobbet när du är sjuk.

Publicerad: Uppdaterad:

Läs om hur den framtida hälsan påverkas av att gå till jobbet sjuk. 

Kommentarer

Stina 2016-02-23

Har nog hänt både en eller två gånger att jag gått till jobbet fast jag inte bort det. Oftast har det berott på stress - dvs att man inte vill bli efter med saker som MÅSTE bli klara till deadlines. Numera är det dock ett mindre problem eftersom jag har möjlighet att jobba hemma. Så nu jobbar jag på "som vanligt" om jag inte är så sjuk att jag inte orkar sitta upp.

Petronella 2016-02-23

Om det är förkylning, maginfluensa övrig influensa stannar jag hemma dels för min egen skull men också för att inte smitta andra kollegor, MEN det innebär också att man känner sig lite pressad att koppla upp sig även fast man är krasslig och för att det inte finns någon backup. Har tyvärr också ofta migrän men med bra mediciner så fungerar det oftast att jobba då även om man mår väldigt illa i samband med det. Tyvärr så är det inte alla som stannar hemma när dom är sjuka och smittar och då kan man ju bli lite irriterad.

Helena 2016-02-23

Jag stannar hemma när jag är sjuk, dels för min egen del men också för att undvika att smitta mina kollegor. Tror att några dagars effektiv vila gör att jag tillfrisknar snabbare och undviker att bli sjuk igen eller känna mig halvsjuk och oproduktiv under en längre tid.

AB 2016-02-22

Har tyvärr dåligt immunförsvar, skulle jag stanna hemma varje gång jag är sjuk gnäller chefen. När jag började på min nuvarande arbetsplats var det vanligt att kollegorna tog med sig sina sjuka barn på kontoret istället för att vabba. Fick dem att inse fakta - jag blir sjuk när ni släpar hit era sjuka barn!

Maria 2016-02-22

Stannar alltid hemma då jag tror vila är det mest effektiva, dvs resulterar i minst antal sjukdagar totalt sett. Eftersom jag själv inte vill bli smittad när jag är på jobbet stannar jag hemma också av respekt till mina kolleger. Jag kan också arbeta hemifrån om jag är pigg nog. Även om jag arbetar på ett konsultföretag och ingen gör mitt arbete när jag är sjuk, prioriterar jag min hälsa högst.

Staffan 2016-02-22

Självklart ska man stanna hemma om man är sjuk; alltså även vid förkylningar. Man måste visa hänsyn mot sina kollegor. Jag har svårt att acceptera när andra inte tar samma hänsyn. Tyvärr är många av mina arbetskamrater på jobbet trots att de inte borde det. De säger själviskt att de klarar av det, men tänker då inte på att det kanske finns kollegor som de smittar som inte klarar att jobba om de blir sjuka. Arbetsgivaren borde agera när hen finner någon vara sjuk/smittsam på jobbet; beordra omedelbar hemgång och extra löneavdrag utöver karensdag på grund av osolidaritet. Det vore rentav uppfriskande!

Per 2016-02-22

Stannar i så fall alltid hemma, för att inte riskera smitta min omgivning utanför hemmet. Är sjuk max. 1 gång/år.

Eva 2016-02-21

Jag jobbar hemma, om mitt tillstånd tillåter det, det gör det nästan alltid. Undviker att sjukskriva mig så långt det bara någonsin går, tar till flexledighet om jag inte orkar jobba hela dagar.

Lotta 2016-02-20

Så länge som jag bara är lite småkrasslig eller förkyld, går jag alltid till jobbet ändå. Detta är arbetsgivarens problem, så länge som det finns en karensdag. Det kostar alldeles för mycket att stanna hemma. Så mycket jag kan tar jag då hänsyn till arbetskamrater genom att undvika att umgås på raster och komma alltför nära, samt vara noga med handhygien. Vid mer uttalad sjukdom där min prestationsförmåga är ordentligt nedsatt, som febertillstånd och magsjuka stannar jag hemma ändå.

Jenny 2016-02-19

Ja, i möjligaste mån. Jag arbetar som enda löneadministratör på företaget så vissa tider i månaden måste jag arbeta för att jag själv och övriga ska få lön. Är jag sjuk då ser chefen till att jag kan fokusera på bara de arbetsuppgifterna. Jag tycker det är hänsynslöst av kollegorna att komma till arbetet med smitta. Har hört argumentet "jag orkar ändå inte göra något hemma så jag kan lika gärna vara på jobbet" från en kundtjänstmedarbetare. Då undrar jag vad personen gör på arbetet mer än att sitta av tiden. Själv får jag "manliga förkylningar" som gör mig dålig i c:a en vecka och jag brukar vara helt däckad i 1-3 dagar. Inte kul med sjuka kollegor när man vet det. Som anställd har man det ju så bra med sjuklön också. Kommer ihåg den positiva överraskningen efter min första sjukfrånvaro som anställd när jag insåg att jag ändå fick 80% av lönen för 4 dagar efter 5 dagars förkylningsfrånvaro. En karensdag ser jag inte som något problem då jag i rollen som löneadministratör även kunnat identifiera dem som lider av "måndagssjukan".

Madeleine 2016-02-19

Jag brukar stanna hemma, men jobba hemifrån eftersom arbetsuppgifter och deadlines inte väntar (speciellt inte när man är konsult), så det blir ändå inte så mycket vila. Funkar hyfsat, men tycker det borde synas i statistiken på företaget att man jobbar fast man är sjuk (tror inte jag är den enda!).

Malin 2016-02-19

Om jag är småkrasalig går jag till jobbet, men känner jag mig riktigt sjuk stannar jag alltid hemma. Jag tycker det är oförskämt mot kollegorna smitta dem med. Dessutom tror jag att det är bra att vara hemma och vila sig när man är sjuk. Det förkortar sjukdomstiden. Det är ingen som tackar en för att man går och jobbar fast man är sjuk.

Maria 2016-02-19

Jag stannar för det mesta hemma och definitivt vid feber, influensa och magsjuka. Problemet är att vi endast är tre personer på arbetsplatsen och jag är ansvarig för att arbetsuppgifterna blir gjorda. Är då de andra två hemma p.g.a. sjukdom eller vård av barn får jag palla mig till jobbet ändå så länge jag kan stå på benen.

Ola 2016-02-19

Ola 2016-02-19 Går till jobbet. Håller mig på rummet för att inte sprida smitta. Har inte ekonomisk möjlighet att vara sjuk. Är jag riktigt dålig (händer inte ofta tack och lov) sköter jag det nödvändigaste hemma i sängen och jobbar igen det jag missat när jag är tillbaka på kontoret. Funkar - men är ju inte alls idealiskt!

Håkan 2016-02-19

Nej går till jobbet om jag inte är riktigt dålig. Har inte råd att vara hemma och kommer få jobba mkt hårdare när jag kommer tillbaka på grund av att arbetsuppgifter blir liggande.

Johan 2016-02-18

Jag är sällan sjuk men i början på veckan blev jag rejält dålig i någon form av influensa. Ställde in en resa med kortvarsel och ett större möte med andra kollegor. Kunde ändå sköta jobbet hyggligt hemifrån + att jag fick vila. Min första tanke var ändå att jag inte ville smitta mina arbetskamrater. Har själv svårt att acceptera när andra inte tar samma hänsyn.

Allan 2016-02-18

Om jag kan jobbar jag med laptopen hemma i sängen så fort jag känner en förkylning på gång. För det mesta blir jag då inte vidare sjuk, utan är snabbt tillbaka, har arbetat effektivt och utan att ha smittat någon på jobbet. Har jag ett viktigt möte eller föredrag måste jag vara betydligt sämre för att stanna hemma. Dock, om jag går till jobbet med ett virus i kroppen brukar konsekvensen bli att jag blir ordentligt sjuk och måste stanna hemma längre – Ineffektivt.

Malin 2016-02-18

Ja, om jag känner mig sjuk stannar jag hemma. Jag irriterar mig gravt på kollegor som inte gör så.

Malin 2016-02-18

Är jag rejält sjuk (tex feber, halsfluss, magsjuka) så stannar jag hemma. Problemet är väl när man är halvkrasslig (tex ont i halsen, snuvig, hängig, ont i magen).. Då går jag till jobbet och hoppas det inte är smittsamt och att det antingen bryter ut ordentligt, eller försvinner snabbt. För mig är det mest att jag känner att jag inte "har tid" att vara borta för jobbet, mer än att jag förlorar pengar på det. Dels växer högarna när man är borta, dels vet man att kollegorna får stressa mycket mer när man är borta (jobbar på en avdelning med 2-3 anställda).

Ylva 2016-02-18

Har inte råd att stanna hemma för förkylning. Förlorar nästan 2000 för bara ett par dagar. Då måre jag ha feber för att stanna hemma. Hade karensdagen försvunnit hade läget varit annorlunda. Då hade jag inte förlorat lika mycket.

MagnusMiljö 2016-02-18

Jag tar mig alltid till jobbet om jag kan utföra något meningsfullt, samt inte smitta ner mina kollegor. Kanske inte alltid bra för min hälsa, på lång sikt. Men karensdagen gör att jag förlorar en tjugondel av månadslönen och det blir även mindre till APTn och tjänstepensionen.

Albert 2016-02-18

Jag har inte riktigt den ekonomin som klarar ens en dags sjukfrånvaro (även om det kanske inte märks utåt) men jag försöker lösa det med flex och semesterdagar istället. Sedan så har jag "lyckligtvis" lämnat småbarnsåren bakom mig så jag är inte sjuk så ofta som förr men på den tiden hände det nog att jag fick gå till jobbet endå. Har man också jobbat på diverse andra arbetsplatser så märker man också olika attityder till sjukfrånvaro. På en del räcker det med en nysning för att chefen ängsligt undrar om du inte ska gå hem medans på andra så ska man i princip hålla huvudet under armen i ett bandage för att det ska vara giltig sjukfrånvaro. Fast det sista gäller nog främst mansdominerade arbetsplatser med mycket macho attityd. Förövrigt anser jag att man bör ta bort karensdagen vilket en del företag faktiskt gjort genom privata initiativ, en bra lösning på problemet med "sjuknärvaro".

Jonas 2016-02-18

Är aldrig sjuk. Ska man vara det? :)

Fredrik 2016-02-18

Självklart ska man stanna hemma om man är sjuk. Man måste visa hänsyn mot sina kollegor. Beroende på hur man mår så försöker jag istället jobba hemifrån om man har möjlighet till det.

Maria 2016-02-18

Jag försöker i största möjliga mån att stanna hemma från jobbet om jag är sjuk. Tyvärr är jag den enda på arbetsplatsen som verkar göra det så förkylningarna går bara runt =/ Tilläggas bör att jag jobbar där alla bör ha råd med karensdagen MEN ofta verkar kollegerna tänka att de inte har tid... Vilket jag försöker skita i och resonera så som att det är chefens problem, inte mitt.

Fisken 2016-02-18

Går till jobbet med lindriga förkylningar, migrän och liknande. Stannar hemma när jag inte orkar ta mig till jobbet. Skulle dock stanna hemma två dagar extra vid kräksjuka men verkar vara immun mot den. Huvudorsaken är den höga kostnaden för karensdagen och följande dagars avdrag, blir minst 2000 kr för två dagar. Man borde ha ett antal betalda karensdagar/sjukdagar per år som täcker den genomsnittliga sjuktiden. Har totalt 9 sjukdagar under 19 år på samma jobb men mångdubbelt fler sjuknärvarodagar.

Maria 2016-02-18

Som doktorand hade jag en handledare som var mycket bestämd på den här punkten - stanna hemma! Det har hängt med sedan dess :-) Jag tycker att det hör till vanlig hederlig hänsyn till andra att inte gå till jobbet när man är sjuk. Verksamheten blir ju också lidande i längden när fler blir sjuka.

Mikael 2016-02-16

Jag går (naturligtvis) till jobbet så länge som jag kan placera ena benet före det andra, ej lider av Ebola eller långt framskriden spetälska. En karensdag är en momentant förlorad 20-del av månadslönen, och till detta följer kanske ytterligare sjukdagar som innebär en betydande minskning av den disponibla inkomsten. Och med det låga löneläge jag har befunnit mig i i många år så saknas marginaler, trots att nästan hundra procent av våra möbler och kläder är second-hand eller gåvor. Det är trots allt arbetsgivaren som i sådana fall får tvinga en att stanna hemma, och betala för detta.
Kommentera