Frågor & svar
Nyheter

Räknestugan som är öppen för alla

En helt vanlig höstkväll befann jag mig i en stad i Mellansverige där Mattecentrum driver en räknestuga i miljonprogramsområdets skola. Rasmus Ornstein, verksamhetschef på Mattecentrum, är gästkrönikör i detta nummer av Naturvetare.

Publicerad: Uppdaterad:

På plats den här kvällen var ett par volontärer och ett tiotal ungdomar i högstadie- och gymnasieåldern som satt i smågrupper och samtalade på olika språk. Och där satt lite överraskande en svensk medelålders kvinna. Mitt i livet var hon på väg att byta spår och läste därför upp betyg i ett par gymnasiekurser i matte på distans. Men hon hade ingen att resonera med kring mattetalen. Nu hade hon letat upp oss, klivit in i en skolsal på kvällen och här fick hon och alla de andra eleverna samma förutsättningar för lära sig mer. Precis så vi vill att Mattecentrum ska vara.

Det uppstår en speciell värme i räknestugan när elever och volontärer möts, trots att de kanske kommer från helt olika världar. Skratten, den där gnistan i ögonen när eleven kommer till en insikt och stoltheten hos volontären när hen lyckas förklara något som eleven inte förstått tidigare. Det är väldigt fint.

Mattecentrum driver i dag räknestugor i 28 städer över hela Sverige, varje vecka. Räknestugorna är gratis och de bemannas av volontärer som till vardags är ingenjörer, matematiker och naturvetare. Volontärer ställer upp utan ersättning och gör det för att det är roligt. Och för att det är viktigt. Grundläggande kunskaper i matematik är nämligen en demokratisk rättighet. Alla behöver någon gång ta stora beslut om sin ekonomi, en tar ett banklån till exempel, och då är det viktigt att kunna räkna på konsekvenserna. Och ju mer kunskap i matte, desto större möjligheter öppnas i framtiden för eleven.

Om vår verksamhet kan attrahera olika människor och att alla känner sig trygga att våga be om hjälp, då har vi lyckats. Med vårt arbete vill vi jämna ut de strukturella skillnaderna i kunskapsinhämtningen. Mattecentrum ersätter inte skolans utbildning. Däremot kan vi ta rollen av en förälder eller en bekant som hjälper till med pluggandet. Alla har inte någon att bolla med och fråga saker, eller har någon som kan hjälpa en att tänka annorlunda.

För att plugga matte behövs ungefär samma saker, oavsett hur gammal du är eller vilket språk du snackar med dina kompisar på. Alla behöver träna för att bli duktiga. Har du någon att snacka med går det lättare. Och då kan matte bli riktigt kul. Och det är precis det som vi vill hjälpa till med.

Har du lust att bli volontär? Kika gärna in på www.mattecentrum.se. Dina kunskaper kan göra stor nytta.

 

Text: Rasmus Ornstein, verksamhetschef på Mattecentrum