Frågor & svar
Nyheter

Mjukstart som provocerar

I en jobbannons sökte djursjukhuset i Strömsholm efter en veterinär, som ville ha en mjukstart i yrkeslivet, till en tjänst som djursjukskötare. En provokation mot en hel yrkeskår, menar Naturvetarna.

Publicerad: Uppdaterad:

Annonsen har fått många legitimerade djursjukskötare och veterinärer att gå i taket. Avsikten var att veterinären skulle jobba som legitimerad djursjukskötare, vilket lagen i och för sig tillåter.

Djursjukskötare har känt sig kränkta och menar att deras kompetens nedvärderas. Både Naturvetarna och Veterinärförbundet anser att professionerna ska respekteras.

– Jag håller med om att formuleringen var olycklig och avsikten var inte att nedvärdera djursjukskötarna, som jag har stor respekt för. Men vi hade inget val om vi ska få den kompetens vi behöver, säger Mia Runnérus, veterinär och regionchef på djursjukhuset i Strömsholm, som ägs av riskkapitalbolaget Evidensia.

Övergångsregler

Hon menar att övergångsreglerna när legitimationen infördes har ställt till problem. Bakgrunden är att en ny lag säger att bara legitimerade djursjukskötare får utföra vissa arbetsuppgifter, som till exempel sövning och att ge smärtlindring.

– Många medarbetare kan inte eller har valt att inte ansöka om legitimation och får därför inte utföra de arbetsuppgifterna fast de har lång erfarenhet, säger Mia Ronnérus.

Skärpning evidensia

Det menar hon har bidragit till att det är brist på legitimerade djursjukskötare.

Sara Ejvegård, tidigare redaktör för tidningen Raid, är en av dem som har reagerat.

– Jag blev väldigt upprörd och hoppas att Evidensia Strömsholm skärper sig. Yrkesrollerna måste respekteras och tydliggöras. En viss överlappning har alltid skett, men det ska vara tydligt vad man anställs som och vilket ansvar man har, säger hon.

Tufft arbete

Fredrike Ritter, ordförande för Anställda veterinärers förening, är inne på samma spår.

– Att jobba som djursjukskötare är ingen mjukstart, utan ett tufft arbete. Och framför allt har vi olika kompetenser och ansvar. Veterinären har det medicinska ansvaret, medan djursjukskötaren har ansvar för omvårdnaden.

Hon jämför med den vanliga sjukhusvården, där det skulle vara helt främmande att en läkare skulle anställas som en sjuksköterska.

– Det är mycket olyckligt att veterinärer känner sig tvingade att jobba i en annan roll. Det skapar förvirring både bland djurägare och på arbetsplatserna, säger Fredrike Ritter.

Mia Runnérus delar uppfattningen att det inte är en bra lösning att anställa veterinärer som djursjukskötare.

– Detta är ett sätt att konkret försöka lösa problemet så att vi kan erbjuda djursjukvård dygnet runt. Vi ser ett överskott på veterinärer idag. Vi menar att det är en chans för unga veterinärer att komma in i arbetslivet, säger hon.

Dålig arbetsmiljö

Att det skulle bli brist på legitimerade djursjukskötare kom inte som någon överraskning.

– Det har vi känt till länge, så därför borde branschen ha varit beredd. Sedan håller jag med om att det behöver utbildas fler än de 40 som tas in varje år, säger Fredrike Ritter.

Hon vill gärna se över arbetsvillkoren för veterinärer och tillsammans med Naturvetarna se vad man kan göra för djursjukskötarna.

– Det är en komplex fråga, där den stressiga arbetsmiljön är en anledning till att det är svårt för många djursjukhus att behålla personal, säger Fredrike Ritter.

Det kan vara ett skäl till problemen på Strömsholm, där tidigare personal vittnar om dålig arbetsmiljö.

– Vi jobbar på att förbättra arbetsmiljön. En anledning till problemen att rekrytera är att fler väljer att arbeta på djursjukhus som inte har natt- och jouröppet säger Mia Runnérus.

Anna Sonesson, ombudsman på Naturvetarna, menar att detta är ett bra tillfälle för djursjukhuset i Strömsholm att förbättra arbetsmiljön.

– I stället för att provocera en hel yrkeskår borde de jobba för att bli attraktiva som arbetsgivare, genom att erbjuda bättre arbetsvillkor och löner.

 

 

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

NewVet 2023-01-16

I was newly graduated vet and I experienced same issue. They had add looking for veterinarians to which I applied to. Just to find out during our interview that they wanted me to start working as a nurse. I initially agreed to that because I needed a job. But when i came to work I realized that that job title means no real contact with animals. My work days consisted of 8 hours straight cleaning of desks, operating rooms, medicine cabinets, floors, stacking of goods etc. Never felt more humiliated in my life, to spend 6 years at university to end up cleaning floors in the hospital. At some point i stopped talking to others as my self esteem went really low, I just wanted to be invisible and to get my job done until I found new job where I actually started working as a vet.
Kommentera