När Bo Lager kom hem från ett utlandsuppdrag i Nordkorea stod han utan jobb. Men till sin förvåning hade han inte rätt till a-kassa. Nu vill han varna andra för att gå i samma fälla.
– Ta reda på vad som gäller med a-kassa och andra försäkringar innan du börjar jobba för en utländsk arbetsgivare.
Som anställd på en irländsk biståndsorganisation med placering i Pyongyang hamnade han mellan stolarna.
– Jag gick ur den svenska a-kassan och tog för givet att jag omfattades av den irländska a-kassan, som är obligatorisk.
Men eftersom han inte bodde och jobbade i Irland kom han inte i åtnjutande av socialförsäkringarna där, och inte heller a-kassan.
– Å andra sidan, om jag hade vetat det innan hade jag kanske avstått från uppdraget, säger han och inser i samma ögonblick att han skulle åkt ändå.
Tredje land
Kristian Löfgren, utlandsexpert på Akademikerna a-kassa, AEA, förtydligar vad som gäller.
– Om den sökande hade omfattats av irländsk arbetslöshetsförsäkring hade han fått tillgodoräkna sig det arbetet, om han antingen varit bosatt i Sverige eller senast arbetat i Sverige, om så bara för en enda timme. Tanken om att man ska kunna rör sig fritt mellan länder gäller bara inom EU.
Att Bo Lager jobbade i ett tredje land utanför EU ställer till det.
– Om man jobbar utanför EU-/EES-området kan arbetet vara tillgodoräkningsbart i vissa fall. I det här fallet är det upp till Irland att avgöra om det är tillgodoräkningsbart i irländsk lagstiftning, säger Kristian Löfgren.
Bo Lager har starka drivkrafter att hjälpa andra och att med sin kompetens bidra till rättvisa i världen. Spänningen gör också att han dras till länder som få andra vill åka till.
– Jag var så fokuserad på uppdraget att jag försummade min egen trygghet, säger han utan att vara bitter.
Sparade pengar
Sedan han kom hem till Näsåker i Ångermanland i slutet av november har han levt på besparingar.
– Det går inte hur länge som helst. Men det har gjort mig mer motiverad att söka jobb, vilket har gett resultat. Jag har precis fått klartecken för ett nytt jobb i biståndsbranschen, som har blivit min nisch.
Även den här gången ska han jobba för ett utländskt konsultföretag. På uppdrag av finska Niras åker han till Sudan under åtta månader, där han ska vara teamledare i ett vatten- och naturresursprojekt.
– Visst är det ett oroligt hörn av världen, men jag ska utgå från huvudstaden Khartoum, där det är tryggare.
Hur går det med a-kassan?
– Om jag skulle bo och jobba i Finland hade jag gått med i finns a-kassa och haft rätt till a-kassa om jag blivit arbetslös.
Nu är det mer komplicerat. Eftersom han inte är socialförsäkrad i Finland omfattas han inte heller av finsk a-kassa.
– Men det kan finnas en lösning. Om min arbetsgivare på frivillig väg ansluter mig till socialförsäkringen i Finland så kan jag vara med i finsk a-kassa.
Fakta: a-kassa utomlands
Arbetsvillkoret (sex månaders arbete, minst 80 timmer per vecka) ska vara uppfyllt i Sverige för att få ersättning efter hemkomst.
Inom EU/ESS-området och Schweiz omfattas man av det lands försäkringssystem som man jobbar i. I länder som Danmark och Finland där a-kassan delvis inte är obligatorisk, måste man själv ansluta sig till det landets a-kassa. I Norge är a-kassan obligatorisk och avgiften dras från lönen.
Postdoc utanför Sverige betraktas som studier om de finansieras med stipendier och är överhoppningsbara. Om du har en anställning så gäller samma regler som för andra utlandsanställda.
Ska man stå kvar i svensk a-kassa?
Ja, i vissa fall. Generellt har man ingen nytta av att stå kvar som medlem om man arbetar inom EU-EES-området eller Schweiz, eftersom man då, oftast, är försäkrad i arbetslandet. Undantag finns, exempelvis om man är utsänd, arbetar för en svensk offentlig arbetsgivare eller om man arbetar i flera medlemsstater.
Läs mer: Akademikernas a-kassa

Palle Liljebäck
chefredaktör