Frågor & svar
Nyheter

Fråga experten: Vad händer med min ekonomi om jag blir uppsagd?

Min arbetsgivare omorganiserar och har varslat om uppsägningar. Jag är orolig för att bli arbetslös och undrar vilket ekonomiskt skydd jag har om jag blir det?

Publicerad: Uppdaterad:

Vid arbetslöshet får du ersättning från a-kassan med 80 procent av inkomsten på månadsinkomst upp till 18 700 kronor.

Som medlem i Naturvetarna har du också en inkomstförsäkring som viktig medlemsförmån. Den kompletterar a-kasseersättningen för dem som har högre inkomster än så. Det betyder till exempel att den som tjänar 40 000 kronor sammanlagt får 32 000 kronor i månadsersättning.

Från första januari i har vi förbättrat vår inkomstförsäkring genom att öka antalet ersättningsdagar från 120 till 150. Det motsvarar ersättning i nästan 7 månader.

Vi höjer också ersättnings taket från 80 000 kronor i månaden till 100 000 kronor. Man kan dock aldrig få mer än 80 procent av sin inkomst i sammanlagd ersättning från a-kassa och inkomstförsäkring.

Vill man ytterligare gardera sig mot inkomstbortfall vid lång arbetslöshet går det att teckna en tilläggsförsäkring som ger ersättning i nästan 14 månader. Tilläggsförsäkringen tecknar man individuellt och premien varierar med inkomsten. Att försäkra en månadsinkomst på 30 000 kr kostar 56 kr i månaden och 40 000 kr kostar 89 kr i månadspremie. Tilläggsförsäkring går att teckna via vår hemsida och där finns också all information om inkomstförsäkringen.

Kommentarer

Kommentera