Frågor & svar
Nyheter

Zandra har fått livet tillbaka

För nästan ett år sedan publicerade vi ett läsarbrev, som fick en otrolig spridning i sociala medier. Efter ett nytt uppsving runt nyår har texten delats totalt 150 000 gånger.
– Jag har bytt karriär, säger dietisten och skribenten Zandra Hedlund.

Publicerad: Uppdaterad:

Texten som först publicerades i tidningen Naturvetare handlade om utbrändhet och berörde på djupet. Även de som inte har varit där själva kunde förstå hur det kan upplevas att inte orka någonting. Bara att stiga upp ur sängen på morgonen är ett stort projekt.

När Zandra Hedlund skrev texten hade hon den värsta tiden bakom sig och hon jobbade halvtid på Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Arbetstiden ökade successivt och hon gick upp i tid med målet att komma tillbaka på heltid. Men det var hon inte mogen för, utan föll tillbaka och försökte igen, och igen.

Är samhällsdebattör

Nu är hon tjänstledig från sitt ordinarie jobb för att studera medieteknik. Den virala succén gjorde att hon fick erbjudanden från olika tidningar och webbar. I dag är hon samhällsdebattör och har skrivit för bland annat Aftonbladet och Nyheter 24.

Zandra Hedlund har fått en ny karriär och ett mervärde i livet.

– Nu inser jag att jag är duktig på att skriva och har hittat ett sätt att uttrycka mig. Jag skrev rätt mycket när jag var yngre, men inte på senare tid.

Hon hade på känn att texten om utbrändhet skulle ge viss uppmärksamhet.

– Men jag hade aldrig i min vildaste fantasi kunnat föreställa mig att de stora tidningarna i Norden skulle publicera min text. Genomslaget i sociala medier kom också som en överraskning.

Mår mycket bättre

Många har också kontaktat henne, en del bara för att tala om att de gillade texten, medan andra ville ha goda råd och dela med sig av sina erfarenheter.

– När man är mitt upp i sjukdomen är det svårt att ge råd.

I dag är det annorlunda. Att inte vara på jobbet har gjort stor skillnad. I dag är hon formellt friskskriven.

– Jag mår mycket bättre än för ett år sedan, även om jag inte är helt återställd. Under hösten har jag jobbat med min magisteruppsats i kostvetenskap och varit tjänstledig från arbetet.

Det är ingen tvekan om att hon gillar uppmärksamheten, som kan ha påskyndat tillfrisknandet. Men hur var det att komma tillbaka till jobbet och hur reagerade kollegorna?

– Reaktionerna från dem var positiva. Nästan alla kollegor har läst och tyckte det var bra. Chefen hade dock uppskattat att få veta att min artikel skulle publiceras. Vid sidan av det har folk kommit fram på stan och tackat. Det visar att man inte behöver vara rädd för att berätta. För mig har det varit till fördel att inte smyga med min sjukdom.

Fick du den hjälp som du förväntade dig?

– Stödet från Företagshälsovården passade inte mig. Jag orkade inte med den krävande behandlingsformen - kognitiv beteendeterapi - och fick skuldkänslor.

Mindfulness hjälpte

Desto bättre var stödet från den öppna psykiatrin vid Landstinget.

– Där var det gruppbehandling som gällde och vi praktiserade medveten närvaro - mindfulness. Det var mer kravlöst där och jag lärde mig att känna igen kroppens signaler.

Hur märks det att du är nästan frisk i dag?

– Jag orkar göra saker och är inte längre likgiltig och apatisk. Jag kan bli trött, men känner mina gränser. Så visst kan man säga att jag har fått livet tillbaka.

Ditt bästa råd till andra?

– Våga be om hjälp och kontakta Företagshälsovården. Kom ihåg att arbetsgivaren har ett ansvar för arbetsmiljön och ska ge stöd. Dra i handbromsen innan det är för sent.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Cinus 2015-01-16

Kallas utbrändhet när det gäller tjänstemän o chefer, psykisk sjukdom när det gäller dom med lägre social status. Nu är det dags att hjälpa alla som hamnar i obalans med sig själva och sluta upp med att värdera människor som behöver hjälp.

Lena Gummeson 2015-01-16

Härligt att du hittat tillbaka till livet och dessutom blivit uppmärksammad som skicklig skribent. Stort lycka till!
Kommentera