Frågor & svar
Nyheter

Fråga experten: Måste jag kolla mejlen på semestern?

Det förväntas av mig att chefen, kunder och andra ska kunna nå mig på semestern. Kan arbetsgivaren verkligen ställa det kravet? Själv vill jag stänga av mobilen och mejlen när jag är ledig, och bara koppla av.

Publicerad: Uppdaterad:

Nej, du behöver inte vara tillgänglig på semestern. I semesterlagen framgår det tydligt att man har rätt att vara helt ledig under semestern. Många jobbar ändå, bland annat som en följd av det gränslösa arbetet där vi ständigt är uppkopplade med mobiler och datorer.

En anledning till att många väljer att till exempel svara på mejl är att slippa oron för att missa något eller för att arbetet växer på hög tills man är tillbaka på jobbet. Här har arbetsgivaren ett ansvar att sätta in vikarier eller lösa det på annat sätt.

Om det är otydligt om vad som gäller på arbetsplatsen kan du själv ta initiativ till ett samtal. Klargör att du behöver ledigheten för att komma tillbaka till jobbet med nya krafter. Och då vill inte du bli störd.

Om arbetsgivaren ändå vill att du ska vara tillgänglig under semestern bör ni komma överens om hur det ska fungera. Men det bygger på att du ställer upp på det. Planera i god tid när och på vilket sätt du ska vara tillgänglig. I slutändan är det I så fall en förhandlingsfråga där du ska bli kompenserad. En eller två timmars arbete under semestern kan till exempel kompenseras med en ledig dag vid annat tillfälle.

En bra idé är att ha en policy för när man ska vara tillgänglig vid all ledighet, alltså inte bara under semestern.

Lyckligtvis inser de flesta arbetsgivare värdet av semester. Vi behöver en längre sammanhängande ledighet för att hjärnan ska få vila och få annan stimulans.

Kom ihåg att det är du som äger frågan och bestämmer om du ska bli störd på semestern.

Kommentarer

Andreas Nyström, ombudsman Naturvetarna 2015-06-15

Hej! Oavsett om man arbetar inom staten eller någon annan verksamheten där det krävs att mejl besvaras under semestern, bör arbetsgivaren planera verksamheten så att det finns medarbetare i tjänst som kan svara på inkomna mejl. Att delegera ut mejlen till kollegor som är i tjänst och göra upp ett schema för detta ingår i semesterplaneringen, vilket är arbetsgivarens ansvar.

Joppe 2015-06-12

Det är precis som Fanny säger. På en myndighet så måste man kunna hantera det faktum att man skyndsammast måste kunna hantera eventuella utlämningsärenden mm genom bevakning av inkommande epost. Dessvärre räcker inte autosvar med hänvisningar till registrator eller motsvarande. JO har prövat och gett anvisningar hur epost ska hanteras under semestrar mm. Samtidigt är även statliga arbetsgivare angelägna att de anställda ska komma tillbaka från semestern utan att ha behövt jobba varje dag

Fanny 2015-06-11

Fast... Jobbar man på myndighet åligger det ett lagstadgat ansvar att regelbundet kontrollera sin e-post. Detta även fast man är på semester... Företagsjuristen tycker att man som medarbetare vid myndigheten ska delegera behörighet till sin e-post till kollega/-or i tjänst. Det fick vi erfara i ett litet seminarium inför "grönbetet".
Kommentera