Frågor & svar
Nyheter

Djursjukskötare bör anställas som djursjukskötare

Naturvetarna kommenterar en platsannons som erbjuder veterinärer att arbeta som en legitimerad djursjukskötare på svf.se i januari 2015.

Publicerad: Uppdaterad:

Idag är det stor brist på legitimerade djursjukskötare och behovet kommer att öka enligt Jordbruksverket. Antalet utbildningsplatser är dessutom alldeles för få.

Att en arbetsgivare försöker anställa veterinärer istället för djursjukskötare är en konsekvens av denna brist. Det är inte olagligt att anställa veterinärer som djursjukskötare, men Naturvetarna anser att det är bättre att anställa rätt kompetens för yrket.

Djursjukskötare har en hög kompetens som vi anser ska värderas bättre av arbetsgivare. Genom att erbjuda bra arbetsvillkor, högre lön och en god arbetsmiljö kan arbetsgivare attrahera kompetent personal. Det går alltid att erbjuda bättre löner och villkor än rådande avtal.

– Att annonsen hänvisar till yrket som djursjukskötare som en mjukstart för veterinärer nedvärderar djursjukskötares kompetens och arbetsuppgifter. Vi vill påverka deras villkor till det bättre och därför arbetar vi aktivt för att bli part i tjänstemannaavtalet för djursjukskötare, säger Anna Sonesson, projektledare på Naturvetarna.

Vid frågor, kontakta Anna Sonesson.

Kommentarer

Sara Ejvegård 2015-02-02

Bra att Naturvetarna uppmärksammat detta snabbt. Det är mycket tråkigt att stora arbetsgivare väljer att lägga ut en annons, där veterinärer erbjuds ”mjukstart” som leg. djursjukskötare. Det är helt vilseledande för nya veterinärer att kalla det mjukstart. Det är en provokation mot många djursjukskötare som jobbar under fysiskt tunga eller psykiskt pressade förhållanden. Det är vilseledande i ansvarsfördelningen. Legitimerade djursjukskötare behöver finna och förtydliga den omvårdande yrkesrollen i samförstånd med arbetsgivare som respekterar detta. Finns det verkligen inget mer konstruktivt och positivt sätt att lösa arbetsbrist? Anställa nyutexade veterinärer som "underveterinärer" istället? "Nybörjartjänster som kan överlappa de "hål" som uppstår i arbetsfördelningen, där en veterinär utbildning kommer bra till pass. Då lurar man inte in veterinärer i vad jag förmodar blir underbetalda tjänster och märkliga arbetssituationer. Låt veterinärer vara veterinärer, låt djursjukskötare få vara djursjukskötare. Samarbeta konstruktivt. Jag hoppas på en ljus framtid för smarta team inom djursjukvården.

Veterinär 2015-01-31

En leg. veterinär kan inte anställas som en leg. djursjukskötare eftersom det är en unik/skyddad titel för de som har läst på universitetet och har en kandidatexamen i djuromvårdnad. En djurvårdare (= undersköterska på humansidan) har läst på gymnasienivå (= yrkeshögskola) och kan aldrig avansera karriärmässigt ute på fält till djursjukskötare. Enda sättet att få den yrkestiteln är att läsa på universitetet! Vilket Landsting skulle skriva i sin platsannons att nyutexaminerade läkare erbjuds att arbeta som sjuksköterska nu när det är så STOOOOR brist på duktiga sjuksköterskor (inom vissa områden)?
Kommentera