Frågor & svar
Nyheter

Alla har ansvar för stämningen på jobbet

Att prata med varandra i stället för om varandra är en nyckel till bättre arbetsklimat. Svårare än så behöver det inte vara för att slippa konflikter på jobbet.

Publicerad:

Undvik skitsnack om kollegor och en grogrund för konflikter är undanröjd. Coachen, författaren och föreläsaren Charlotte Rudenstam går ett steg till och vill införa nolltolerans mot att baktala medarbetare.

– Att prata illa om kollegor är en av de största orsakerna till konflikter och sjukskrivningar, visar undersökningar.

Hon menar att vi ska vara vuxna på jobbet och inte ägna oss åt beteenden som mer hör hemma i sandlådan. Vänlighet är ett vinnande sätt.

– Ta ansvar för dig själv och ditt beteende, skyll inte på andra. I stället för att prata om kolleger, prata direkt med den det berör. Rykten förvanskas och förstoras när de går genom flera personer, säger hon och jämför med viskleken.

Fantasin skenar

Missförstånd uppstår så lätt, som när kollegor i fikarummet inte hälsar.

– Många tolkar situationer negativt och tänker: "De är sura på mig". Fantasin skenar iväg och du går iväg och pratar med andra kollegor som skakar på huvudet åt det otrevliga beteendet, vilket lätt leder till dålig stämning och i förlängningen konflikter.

Men hur ska man då agera?

– Du har ett eget ansvar. Till exempel kan du själv ta initiativ och hälsa, eller så tar du upp frågan och säger: "När jag mötte dig kände jag att jag inte fick någon respons". Utgå från dina egna känslor istället för att skuldbelägga.

Lika viktigt är att kunna ta ett nej. Det kan finnas en orsak till att en kollega är avvaktande och inte uppträder som förväntat. I ett sådant läge menar Charlotte Rudenstam att det är bättre att prata om problemet och försöka hitta lösningar. Om konflikten eskalerar så kan det finnas skäl att ta hjälp.

Jobba med feedback

Även chefen har ett ansvar för den goda stämningen på jobbet.

– Chefen ska föregå med gott exempel och vara öppen i sin kommunikation. Lika viktigt är att medge egna fel, liksom att agera vid konflikter.

Att jobba med feedback kan vara ett sätt att öka tilliten och minska rädslan för att bli avvisad, vilket konflikter ofta bottnar i.

– Ha tydliga regler för feedback. Det kan handla om öppenhet, ärlighet och att visa respekt för varandra. Men det räcker inte med fina ord. Klargör till exempel vad det innebär att visa respekt. Testa gärna "heta stolen", där någon blir boostad med positiv feedback, både för goda insatser och personliga egenskaper.

Inte utbytbar

Charlotte Rudenstam påminner om att vi är sociala varelser som tillbringar den mesta tiden på jobbet.

– Vi är inte bara produktionsfaktorer, utan också människor som bryr sig om varandra. Ingen vill känna att man är utbytbar.

Däremot är hon inte lika positiv till minigolf och andra aktiviteter efter jobbet för att skapa teamkänsla.

– Risken finns att det kan kännas som ett tvång och att hälften är småbarnsföräldrar som inte kan hänga med. Känn in vad som kan fungera för hela gruppen och välj sådana aktiviteter.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentar: Johanna Rösth - den 29 januari 2018 2018-01-29

Hej Ingrid, Vad tråkigt att du upplever vårt bemötande på det sättet. Du får gärna kontakta oss så ska vi göra vårt bästa för att hjälpa dig. Johanna Rösth, kommunikatör Naturvetarna

Kommentar: Ingrid olsson - den 28 januari 2018 2018-01-28

Konstigt att naturvetarna uttalar sig om detta då ombudsmän och förtroendevalda mobbar medlemmar, håller inte på sekretess medlem mot arbetsgivaren och beter sig allmänt otrevligt sedan länge.

Kommentar: Annika - den 10 november 2017 2017-11-10

Håller helt med, skitsnack kan orsaka stora problem på en arbetsplats. Och mobbing kan inte uppstå utan skitsnack. Bästa sättet att förebygga mobbing är kanske att ha nolltolerans mot skitsnack.
Kommentera