Frågor & svar
Nyheter

Gästkrönika: Jobba länge lönar sig – oro gör det inte

Jag liksom många andra ser fram emot livet som pensionär. Det är då vi får tid att förverkliga drömmar, umgås med dem vi tycker om, kanske resa. På jobbet pratar jag pension jämt och ständigt, men då kanske främst för att det är det jag jobbar med.

Publicerad: Uppdaterad:

Men så fort jag börjar prata om de pengar som ska utgöra pensionen övergår människors positiva känsla i frustration och oro. Och värre blir det. Ju mer som sägs och skrivs om pension, desto större blir förvirringen. Den tunga känslan av ett ogenomträngligt system fullt av fallgropar leder många gånger till passivitet eller felaktiga beslut. Tänk så fel det är.

Jag tror inte att orsaken till att människor blir förvirrade och oroliga av att tänka på pensionen är att de lider brist på information. Snarare tvärtom. Vi blir uppvaktade av banker, försäkringsbolag och rådgivare som erbjuder sina tjänster och produkter. Hundratals sanningar sprids om vad som är viktigast att ta tag i. Pensionen beskrivs som så svår och ogenomtränglig att fatta beslut om, att man absolut måste ha hjälp. Hjälp som gärna kostar en rundlig summa i form av pengar som dras från din pension. Antingen som synliga avgifter eller som osynlig provision när du väljer det alternativ som rådgivaren förespråkar.

Det är ett i grunden felaktigt påstående att man måste engagera sig för att få en vettig pension. Du får pension vare sig du engagerar dig eller inte. Den svenska pensionsmodellen bygger nämligen på en enkel princip: sambandet mellan avlönat arbete och pension. Ju längre arbetsliv och ju högre lön desto större pension. Visserligen finns det ett tak för intjänandet inom den allmänna pensionen, men det tar den kollektivavtalade tjänstepensionen höjd för. De som tjänar mer än taket på 36 000 kompenseras med en högre andel tjänstepension.  

Visst har du möjlighet att göra din pension ännu bättre och anpassad efter din egen situation om du lägger lite tid på den. Du kan välja sparande med låga avgifter (smartare än att jaga runt efter den högsta förväntade avkastningen) och du kan se till att du inte är överförsäkrad. Men mitt bästa tips för att få en god pension har ett betydligt mänskligare perspektiv. Att genomföra det kan vara nog så svårt, men att begripa det är knappast svårt.

Ta hand om din hälsa så att du kan satsa på ett långt arbetsliv. Jobba heltid i så stor utsträckning som möjligt. Jobba på arbetsplatser som har kollektivavtalad tjänstepension. Enklare – och svårare – än så blir det inte.

 

Anna Allerstrand, pensionsspecialist på PTK