Frågor & svar
Nyheter

Flytt som rör upp känslor

Att utbildningen till djursjukskötare flyttar från Skara till Ultuna både oroar och ger möjligheter. SLU menar att det blir en kvalitetshöjning, men alla studenter och lärare är inte lika övertygade.

Publicerad: Uppdaterad:

I Skara har man jobbat hårt med att sätta djuromvårdnad på kartan.

– Detta är en egen profession, skild från veterinärmedicin, säger universitetsadjunkt Lotta Gustafson

Men flytten har både plus och minus.

– Ur ett vetenskapligt perspektiv är det positivt. Att komma nära veterinärutbildningen kan ge synergieffekter. Det negativa är att behöva lämna Skara. Många av lärarna har familjer och kommer inte att följa med till Ultuna.

Kommer du själv att flytta?
– Jag har sagt att jag ska hjälpa till under ett år. Efter det kommer jag att bestämma mig hur jag ska göra i framtiden. Min familjesituation tillåter inte att jag flyttar. I så fall är det veckopendling som gäller.

Blickar framåt

Det finns farhågor bland både studenter och personal att utbildningskvaliteten kommer att påverkas.

– I Uppsala är man proffs på veterinärmedicin och det är inte lätt att tänka om. Att undervisa i djuromvårdnad innebär inte att man undervisar om samma saker på ett enklare sätt.

Men Lotta Gustafson vill så gärna vara positiv.

– Nu är det så här och då måste vi jobba framåt. Vi ska fortsätta fortsätta leverera världens bästa djursjukskötarutbildning.

Oro om boendet

Julia Eldh läser första året och ska därmed flytta till Uppsala i höst, medan studenter på årskurs två slutför sin utbildning i Skara.

– Det stressigaste har varit kring boendet i Uppsala. Bland mina kursare är vi många som har djur, vilket gör det extra svårt att hitta bostad.

Ultuna studentbostäder är inte ens medvetna om de 160 extra studenterna som kommer till hösten.

– Det är klart att man oroar sig lite kring hur det kommer att gå, men det ska bli kul att studera nära mina framtida kollegor, avslutar hon.

Populär utbildning flyttas

Utbildningen till djursjukskötare har funnits i Skara i 30 år och är en av Sveriges populäraste utbildningar med cirka 25 sökande per plats, vilket är fler än till veterinärprogrammet.

För runt ett år sedan beslutade SLU att programmen Djursjukskötare och Etologi och djurskydd ska flytta till Ultuna. Utbildningarna i Skara läggs ner efter läsåret 2014/15. Avsikten är att garantera kvaliteten och dra nytta av att veterinär- och husdjursagronomprogrammen finns på Ultuna.

 

Av: Frida Henningsson Johnson

Kommentarer

Kommentera