Frågor & svar
Nyheter

Så gjorde Josefine för att knipa extrajobbet

Husdjursagronomen Josefine Jerlström extrajobbar på ett slakteri. Hennes intresse för slakt och djurvälfärdsfrågor väcktes halvvägs in i utbildningen. Innan dess trodde hon att hon skulle arbeta med avel.

Publicerad: Uppdaterad:

Hur fick du jobbet?

– Jag kontaktade slakteriets vice vd efter att hon hållit ett föredrag för vår klass på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, och sökte en praktikplats. Hade jag inte gjort det hade jag inte fått sommarjobb och hade jag inte fått sommarjobb hade jag inte blivit anställd. Just nu har jag påbörjat min masteruppsats som handlar om slakt och hur en definition på död kan tas fram i lagstiftningen.

 

Hur strategisk var du när du sökte jobb?

– Jag tänkte väldigt strategiskt. Jag sökte först praktik på slakteriet och fick det. Sedan sökte jag praktik på landsbygdsdepartement och fick, efter upprepad kontakt, praktik där också. Jag ville jobba parallellt och lära mig hur det fungerar i praktiken men ville också sätta mig in i hur man stiftar lagar. Efter det, sommaren 2013, blev jag anställd på slakteriet. Det var den bästa sommaren under hela min studietid. Nu jobbar jag extra som timanställd.

 

Bästa rådet till andra studenter?

– Att sätta sig ner och fundera på vad man själv vill. Att söka upp personen det handlar om. Ringa och inte ge sig. När jag sökte praktik på landsbygdsdepartementet ringde jag runt till flera olika personer som jobbade där för att kolla om det fanns något projekt jag kunde få medverka i. Ett envetet tjatande i flera månader och samtal med olika personer på landsbygdsdepartementet gav resultat. Jag ringde nog sex gånger. Och jag fick ju praktiken till slut.

 

Av Sanna Nilsson