Frågor & svar
Nyheter

Extraknäck inkörsport till framtida jobb

Sommaren känns avlägsen när vintermörkrets grådask tränger in i studentlyan, men nu är det hög tid för dig att söka extraknäck. I februari och mars sätter rekryteringsprocessen inför sommarjobbet igång.

Publicerad: Uppdaterad:

Så tänker de som anställer dig

Ett extraknäck ger inte bara extra slantar i din redan snåla studentbudget. Det ger dig också en större chans att få ditt första fasta jobb. Så här tänker rekryterarna när de anställer dig.

– Det är jätteviktigt att ha fått praktisk erfarenhet inom sitt specialområde. De som har varit på Astra Zeneca och jobbat extra under tiden de studerat har ett direkt försprång längre fram, säger Filip Sjögren, personalchef på Astra Zeneca.

Läkemedelsföretaget Astra Zeneca rekryterar mellan 60 till 80 sommarjobbare varje år. Majoriteten av dem är studenter med naturvetenskaplig eller produktionsteknisk bakgrund.

– Söker du sommarjobb inom forskning behöver du oftast ha en studiebakgrund inom naturvetenskapliga ämnen. På flera av platserna vill vi ha in studenter som läser kemi eller biokemi. Framtida farmaceuter, kemister och biomedicinare vill vi gärna ha in på forskningsområdet, även om de inte kan utföra alla uppgifter innan de är färdigutbildade, säger Filip Sjögren.

Inom skogsindustrin finns också en stor del av de framtida jobben för naturvetare. Charlotte Johnsson, HR-specialist på Sveaskog, instämmer i Filip Sjögrens resonemang.

– För att senare få ett jobb på Sveaskog är det viktigt med tidigare praktisk erfarenhet. Ska man jobba med att planera avverkningar eller köpa in virke krävs det att man har jobbat i skogen under somrarna till exempel.

Att jobba extra på Sveaskog innebär också att de lär känna studenterna och får vet vad de kan, vilket är bra när de är färdiga med sin utbildning och ska söka jobb, menar Charlotte Johnsson.

Denna ansökan plockar rekryteraren upp

Lyft tidigt i din cv och i ditt personliga brev fram hur just dina kunskaper kommer till användning på företaget. Läser du en kurs i analytisk kemi? Lyft då fram den kursen när du söker just en tjänst i labbet. Enkelt uttryckt: se till att matcha din profil mot det arbete du söker och visa med konkreta exempel att du förstår hur dina kunskaper kan användas i dina framtida arbetsuppgifter. Var tydlig med vad du kan och visa att du hundraprocentigt vill ha jobbet.

Tjänar du för mycket?

Då ryker ditt studiebidrag. Tjäna lagom mycket på ditt extraknäck och slipp den otrevliga överraskningen – att behöva betala tillbaka ditt studiemedel.

För att få fullt studiemedel från SCN, Centrala studienämnden, får du inte tjäna hur mycket som helst vid sidan av studiemedlet.  I år har det totala beloppet på vad du får tjäna höjts. Men drar du in mer än 86 000 kronor varje halvår riskerar du att få ditt studiemedel minskat eller indraget.

Risken är då att ditt studiemedel minskas med högst 61 procent av den del av inkomst som överstiger maxbeloppet.

 

Av Sanna Nilsson

Kommentarer

Kommentera