Frågor & svar
Nyheter

Fråga experten: Får jag jobba till 68 år?

Jag närmar mig 60 år och vill hinna med annat än jobb innan det är för sent. Samtidigt vill jag inte sluta tvärt när jag fyller 65 år. Så jag tänker mig en smygande övergång. Vilka möjligheter finns det för mig att gå i deltidspension och jobba lite längre, till typ 68 år?

Publicerad: Uppdaterad:

Du har rätt att fortsätta arbeta tills du fyller 67 år. Lägg märke till att det inte finns någon bestämd pensionsålder i Sverige. Huvudregel är att man har rätt att ha kvar sin anställning till utgången av den månad man fyller 67 år.

Enligt lag kan alltså en arbetstagare, yngre än 67 år, inte bli uppsagd med hänvisning till att denne är för gammal. Däremot försämras anställningsskyddet för dem över 67 år. Då har man bland annat bara rätt till en månads uppsägningstid. Företrädesrätt till återanställning försvinner och vid uppsägning på grund av arbetsbrist har man har inte längre förtur till att jobba kvar för att man varit anställd längre än andra.

För den allmänna pensionen gäller:

  • Du kan jobba deltid eller heltid och samtidigt ta ut allmän pension.
  • Du kan ta ut din allmänna pension delvis, det vill säga 25, 50 eller 75 procent från 61 år.
  • Du fortsätter att tjäna in pengar till din allmänna pension så länge du arbetar.
  • Du måste ansöka om din allmänna pension, när du väl har börjat ta ut den kan du stoppa eller ändra uttaget när du vill.

När det gäller tjänstepensionen är den i de flesta fall färdigbetald vid 65 års ålder, arbetsgivaren betalar alltså mindre för dig. Kanske du då kan få lite högre lön?

Planerar du som i ditt fall att arbeta längre än till 65 år och ta ut din tjänstepension eller ditt privata pensionssparande så måste du säga till i god tid. I annat fall startar utbetalningarna automatiskt vid 65 års ålder och går inte att stoppa.

En bonus är att skatten på din arbetsinkomst blir lägre från det år du fyller 66 år, vilket gör att du får behålla mer i plånboken samtidigt som du fortsätter att tjäna in pengar till din allmänna pension.

Vill du veta vad du får i pension? Gå in på minpension.se där det finns en räknesnurra som ger svar.

Kommentarer

Kommentar: Anna-Lena Nordén - den 25 februari 2014 2014-02-25

Hej Ove,

Detta beror på vilket avtalsområde man tillhör. Vårt råd är att bestämma hur semestern ska hanteras innan pension, antingen genom att ta ut den i pengar eller avsätta summan till extra pensionsinsättning. Kom överens med arbetsgivaren om hur den ska hanteras i ett enskilt avtal.

Kommentar: Ove Persson - den 24 februari 2014 2014-02-24

Hej! Om du har sparad semester och går ner i tjänst efter 65 då minskar värdet av dina sparade semesterdagar. Jag gick ner till halvtid men jobbar heldagar 2 en vecka och 3 nästa. När jag tar ut semester räknas varje uttagen dag som 2 semesterdagar. Värdet av den sparade semestern halveras. Mvh

Kommentera