Frågor & svar
Nyheter

Förbättrad inkomstförsäkring från 1 januari

Nu vässar vi inkomstförsäkringen så att den som blir arbetslös kan få ersättning i upp till nästan sju månader, och samtidigt höjer vi taket för ersättning. Vår inkomstförsäkring blir därmed en av de bästa på marknaden.

Publicerad: Uppdaterad:

Efter beslut i förbundsstyrelsen höjs max antal ersättningsdagar från 120 till 150 dagar från och med 1 januari 2015. Dessutom höjs inkomsttaket för ersättning från 80 000 till 100 000 kr per månad. 

– Vi vill ge våra medlemmar den bästa inkomstförsäkringen. Det är en trygghet om de en dag skulle stå utan jobb, säger Naturvetarnas förbundsordförande Helena Nicklasson.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap i Naturvetarna. Läs mer om Naturvetarnas inkomstförsäkring.

Kommentarer

Johanna Rösth, kommunikatör Naturvetarna 2015-04-23

Hej Iulia! Alla Naturvetarnas medlemmar omfattas av inkomstförsäkringen. För att vara berättigad till ersättning måste du uppfylla villkoren som du hittar här: www.naturvetarna.se/inkomstforsakring

Iulia 2015-04-21

Gäller försäkringen även doktorander med anställning?

Ulf Bergius, Naturvetarna 2015-03-25

Hej! Den mest betydande förändringen är att max antal ersättningsdagar ökades från 120 till 150 dagar. Att taket höjs kommer inte lika många till nytta men vi tycker att det är bra om så många som möjligt kan ta del av förmånen. Dessutom var det en förbättring som kunde göras utan någon större kostnad. Som svar till Jimmy så ger Inkomstersättningen ersättning för inkomster på över 18 700 kr. Under den gränsen får vi inte ge inkomstförsäkring eftersom a-kassan då träder in.

Jimmy 2015-03-23

Synd att försäkringen gynnar de redan rika. Jag blev inte beviljad ersättning då jag tjänade för lite(!). Detta blev droppen i bägaren som är fylld med missnöje för Naturvetarna, och jag lämnar nu er. Lycka till framöver - ni lär behöva det.

Micke 2015-03-18

Att höja gränsen till 80 000 hjälper bara ett litet fåtal som redan tjänar fruktansvärt bra. Bättre att göra det lättare att få ersättningen, det skulle hjälpa många flera eftersom det florerar väldigt mycket kortare anställningar/vikariat på arbetsmarknaden.

Johanna Rösth 2015-01-07

Svar till Fariba: The Complementary Income Insurance covers all working members of Naturvetarna, until the month before member turns 65. Read more here: http://www.inkomstforsakring.com/naturvetarna/default.aspx?FolderID=78a32ff0-1ee9-4b54-b853-a9fa4eb7108e

Ulf Bergius, Naturvetarna 2015-01-07

Svar till "Allt är inte guld som glimmar": Om du säger upp dig själv blir du i normalfallet avstängd 45 dagar från a-kassan. Efter dessa 45 dagar kan du sedan få a-kassa. Om du sagt upp dig själv kan AEA godkänna ersättning utan avstängningstid om godtagbart skäl finns. Vårt råd är därför att alltid kontakta AEA för mer information om vad som är godtagbara skäl. www.aea.se. Enligt inkomstförsäkringens villkor krävs att du är berättigad till ersättning från a-kassan. Detta gäller även om du sagt upp dig själv. Om du dock får a-kassa efter 45 dagars avstängning får du dock ingen ersättning från inkomstförsäkringen, vilket också är en del av de allmänna villkoren. Vill du ha ytterligare kontakt för att diskutera frågan är du välkommen att höra av dig till mig på Ulf.bergius@naturvetarna.se.

Fariba 2015-01-07

Hi, Is there age-based restriction? unless it is very good.

Allt är inte guld som glimmar 2015-01-06

Se upp! Försäkringen gäller INTE om man har sagt upp sig själv. Inte ens efter det att karenstiden har gått ut och A-kasseersättningen börjat betalas ut. Vår tidigare bostad tillhörde min sambos arbetsgivare. När sambon fick jobb på annan ort fick jag välja mellan att stanna kvar i staden som vi bodde i och söka ny bostad, vilket är svårt i universitetsstäder, eller flytta med sambon. Med anledning av det långa avståndet till sambons nya jobb valde jag att säga upp mig för att söka jobb i den nya regionen. (Jag har jobb idag). Beslutet att säga upp mig kom att kosta mig mycket då denna försäkring som Na skriver är så fantastisk inte gällde. Inte ens efter karenstiden tagit slut och A-kasseersättningen börjat betalas ut gäller försäkringen. Endast de som har försörjningsbördan för små barn omfattas av försäkringsskyddet i ett sådant läge. Naturvetarna skyllde på A-kassan medan de hänvisade tillbaka. Slutligen visade det sig genom Na:s jurister att de inte förhandlat om försäkringsvillkor för den grupp jag tillhörde.

Karin 2014-12-27

Inkomstförsäkringen är en trygghet, eftersom A-kassataket ligger så lågt sedan lång tid tillbaka. Men att höja taket på 80 000kr verkar onödigt. Alla borde klara sig på denna inkomst. Det vore bättre att förkorta tiden på min12 månaders anställning för att kunna nyttja försäkringen. Alltför många tvingas idag ta kortare anställningar, som vikariat-, projekt- och säsongsanställningar. Vänliga hälsningar

m1nn13 2014-12-19

Bra jobbat; även om jag hoppas att jag aldrig behöver nyttja försäkringen!
Kommentera