Frågor & svar
Nyheter

Stefan hittade jobbet med Linkedin

När Stefan Hallgren stod utan jobb efter sin postdoc tog han hjälp av sitt nätverk på Linkedin. Det gav resultat och idag har han nytt jobb som forskare inom ett miljötoxikologiprojekt på Uppsala universitet.

Publicerad: Uppdaterad:

Varför använde du Linkedin för att hitta jobbet?

– Jag gick en jobbsökarkurs för disputerade som Trygghetsstiftelsen höll. På kursen fick vi inventera vårt kontaktnät. Jag hade inte riktigt använt Linkedin tidigare men jag skickade ut en förfrågan till mina kontakter om de kände till någon som söker min kompetens. 15 svarade och kom med förslag på företag eller bad om mitt cv. En hade pengar till en postdoctjänst som var intressant. Vi ordnade ett möte och jag blev anställd som forskare för projektet.

Hur känns det?

– När jag blev arbetslös trodde jag inte att jag skulle få fortsätta med min dröm – att forska. Jag sökte en del administrativa tjänster inom akademin därför att jag ville stanna inom forskarvärlden. Så jag känner mig väldigt glad!

Vad forskar du om?

– Jag ska undersöka hur olika miljögifter påverkar utvecklingen hjärnan på möss. Vi hoppas kunna identifiera hur olika gener påverkas av gifterna och se om störningar eventuellt förs vidare genom generationer.

Varför är Linkedin ett bra verktyg för att söka jobb?

– För mig gick det snabbt, jag hade jobb inom en månad. Jag fick höra att det framför allt är genom kontakter som många får jobb. Då är kontaktnätet på Linkedin mycket smidigt att använda. Det är ett praktiskt sätt att leta runt efter jobb och låta andra hitta en.

Vad ska man tänka på?

– Att våga ta kontakt! Det är enkelt att skicka ut en öppen förfrågan till sina kontakter. De flesta har man varit i kontakt med på något sätt tidigare och arbetar inom samma bransch. Använd ett ledigt språk och ta dig tid att uppdatera din profil.

Tips till andra som söker jobb?

– Var aktiv redan från början. Vänta inte på annonser utan utnyttja dina kontakter för att få tips på arbetsgivare. Håll koll på vad du har gjort och vad du kan redan när du har ett jobb. Då blir man inte lika handfallen om man väl råkar bli arbetslös.

Johanna Rösth

projektledare webb

Kommentarer

Johanna Rösth, kommunikatör på Naturvetarna 2013-12-18

Hej Anders!

För att få svar på frågan så bad vi Linus Zackrisson, grundare av MinKarriär och välkänd expert inom rekrytering och jobbsökande i sociala medier, om hjälp. Han har även hållit i några föreläsningar på detta ämne för Naturvetarnas medlemmar. Linus svarar så här:

"Tyvärr finns det ingen exakt statistik på hur många som får jobb via linkedin. Det går dock att säga lite om det. De som hittar en formell annons på linkedin och sedan söker via den och får ett jobb, utgör bara någon enstaka procent av alla som får jobb varje år. 

Ett annat sätt att rekrytera via linkedin är dock att rekryterare gör sökningar och sedan handplockar personer. De som får jobb den vägen är något fler, men jag har ingen siffra på det. 

Många får dock jobb indirekt via linkedin. Till exempel har en arbetsgivare en annons i en vanlig tidning. Innan intervjun går arbetgivaren in och kollar kandidatens linkedinprofil och ser att de har fem gemensamma vänner. Det känns då mer tryggt att anställa just den personen. 

Eller att två personer diskuterar i en av alla grupper som finns och de "lär känna" varandra. När sedan den ena behöver rekrytera så blir den andra personen en kandidat eftersom det finns en relation redan, etc."

Anders Svensson 2013-12-12

Vore intressant att veta hur många som lyckas hitta jobb på detta sätt.
Kommentera