Frågor & svar
Nyheter

Korta vägen till jobb för Bassam

Invandrade akademiker är en illa utnyttjad resurs i Sverige. Tack vare stöd från projektet Korta vägen Bassam Shaksheru, biomedicinsk analytiker från Syrien, snabbt få jobb på Blekinge sjukhus.

Publicerad: Uppdaterad:

Efter två år i Sverige fick Bassam Shaksheru jobb inom sitt specialområde. Han är biomedicinsk analytiker, utbildad i Irak. Men han har sina rötter i Syrien, som han och hans familj flydde från mitt under brinnande krig.I genomsnitt tar det sju år för en invandrad akademiker att få jobb i Sverige.

En anledning till att Bassam Shaksheru lyckades få jobb på så kort tid är att det råder brist på biomedicinska analytiker.

– Jag har också fått bra hjälp genom Korta vägen, som har snabbat på processen. De hjälpte mig med praktik här på Blekinge sjukhus. Första jobbet var ett vikariat som har övergått till en fast anställning, säger han med glädje i rösten.

Språket är nyckeln

Korta vägen gav honom också kunskap om hur den svenska arbetsmarknaden fungerar.

– Det var verkligen värdefullt att lära sig hur man söker jobb och hur samhället fungerar. En nyckel har varit det svenska språket, som jag har satsat hårt på att lära mig. Mina kollegor har varit en god hjälp, både för att lära mig facktermer och svenska i allmänhet.

Han har en tung ryggsäck att bära på och har upplevt två dramatiska uppbrott. Först från Irak där han jobbade som biomedicinsk analytiker och sedan från hemlandet Syrien.

Sina erfarenheter inom yrket har han från sjukhus i Bagdad, där det blev omöjligt att jobba efter Saddam Husseins fall. Det var då Bassam Shaksheru återvände till hemstaden Damaskus i Syrien.

Han är förtegen om flykten därifrån och vill inte gå in på detaljerna. I dag är han tacksam för att allt har löst sig så bra, och att barnen har anpassat sig till det kalla landet i norr.

– Kylan är inget problem, eftersom man mest visas inomhus både när man jobbar och är ledig.

 

Glädjens dag

I september beslutade Migrationsverket att alla syrier i Sverige skulle få permanent uppehållstillstånd.

– Det var en glädjens dag. Jag tycker om friheten här och den svenska naturen, men mest vill jag tacka kollegorna som har stöttat mig.

Många invandrade akademiker faller på att utbildningen inte är jämförbar med den svenska. Men han kunde snabbt få sin irakiska utbildning godkänd av Högskoleverket här hemma.

På det mikrobiologiska laboratoriet jobbar han med att tillverka substrat för bakterier att växa i.

– Substraten, eller bakteriernas mat, har olika ingredienser beroende på vilka bakterier vi odlar fram. Det handlar om allt från streptokocker och stafylokocker till kolibakterier. Redan efter två till tre dagar får vi svar på vilken bakterie som har orsakat sjukdomen, vilket gör att rätt åtgärd kan sättas in.

 

Var aktiv och kämpa

Det går inte att ta miste på att Bassam Shaksheru stortrivs med jobbet, som både är roligt och utvecklande. Jobbet är hans stora intresse och fritiden ägnar han åt att lära sig mer om yrket.

– Den stora skillnaden här i jämförelse med i Irak är alla apparater, som används i analyserna och i steriliseringen. Jag känner ändå att jag har mycket att tillföra eftersom arbetsmetoder är desamma.

Han förklarar att substraten tillverkades manuellt i Irak, medan det på sjukhuset i Blekinge sker med hjälp av maskiner på löpande band.

Hans språkkunskaper väger tungt på meritlistan.

– Utöver arabiska och engelska kan jag lite ryska. Svenska har rykte om sig att vara svårt, men efter att jag knäckte koden har det gått bra.

Vilket är ditt råd till andra invandrade akademiker?

– Språket är nummer ett. Se till att träffa mycket folk, var aktiv och kämpa. Kontakta arbetsgivarna och erbjud dina tjänster som praktikant. Korta vägen finns på flera platser i Sverige. Ta hjälp av den.

 

Korta vägen

• Korta vägen är en arbetsmarknadsutbildning för akademiker med utländsk bakgrund. Finns på ett femtontal platser i Sverige.

• Tanken är att deltagarna snabbt ska komma ut på arbetsmarknaden och få ett jobb som matchar deras kompetens. Stor vikt läggs vid den personliga motivationen.

• Studietempo är högt i en akademisk miljö som varvas med utbildning och praktik.

• Individuell coachning ingår där man tillsammans tar fram en arbetsplan.

• Kravet för att få gå Korta vägen är utländska akademiska studier på cirka tre år samt goda kunskaper i svenska.

• Pågår mellan 12 och 26 veckor och skiljer sig mellan olika orter, men gemensamt är att den ska ge en yrkesinriktad utbildning i svenska språket och svenskt samhällsliv.