Frågor & svar
Nyheter

Hur värt är det att engagera sig?

Att engagemang under studietiden sitter som en smäck på cv:t har nog de flesta hört. Många involverar sig i kåren, någon elevorganisation eller facket – av intresse förstås, men kanske också för att få erfarenheter att lägga till meritlistan.

Publicerad: Uppdaterad:
Helena Dahlberg, läser biologi och geovetenskap vid Umeå universitet:

– Förra året hade jag studieuppehåll för att sitta ordförande för Umeås naturvetar- och teknologkår. Innan dess var jag engagerad i min sektion. Nu är jag aktiv både i sektionen och inom min kårs fullmäktige.

Varför?

– Först för att det var roligt, de som gjort det tidigare pratade om att det var så kul. Men sedan också för att jag vill hjälpa andra att få det bättre.

Hur mycket har tanken på ett bra CV påverkat?

– Egentligen inte alls. Jag funderar på att stanna inom universitetsvärlden och då är det kanske inte en lika stor fjäder i hatten som hos andra arbetsgivare. Men man får träffa mycket folk och det är bra att få mötesvana.

Finns det någon nackdel?

– Det har tagit mycket tid. Jag ligger ett år efter i min examen och har inte alltid kunnat fokusera helt på studierna. Men samtidigt har jag lärt mig att bolla mellan olika saker och prioritera.

 

Linnea Skytt, läser dietistprogrammet i Uppsala:

– Jag är inte engagerad i något. Jag pendlar en timme till skolan och en timme hem. Vi på Institutionen för kostvetenskap har ett studentråd jag gärna skulle sitta med i, men de har sina möten på tider som hittills inte passat mig. Annars skulle jag engagera mig.

Hur viktigt tror du ideellt engagemang är för CV:t?

– Jag är fullt medveten om att det skulle se bra ut. Men det är också en styrka att vara uppdaterad eftersom det händer så mycket i forskarvärlden. Det är bättre att diskutera med andra än att sitta hemma och försöka följa vad som händer.

Finns det något negativt med engagemang under studietiden?

– I Uppsala med alla nationer är det ju väldigt mycket fest. Vet arbetsgivaren det, så kanske de inte uppfattar studentengagemanget som lika intellektuellt...

Kommentarer

Kommentera