Frågor & svar
Nyheter

Erik hjälper forskare i akademin

Erik Allard är ny ombudsman på Naturvetarna med ansvar för universitet och högskolor. Han tar över efter Monika Elowson som går vidare i karriären.
Publicerad: Uppdaterad:

– När jag såg det lediga jobbet i den här tidningen kände jag direkt att det var för mig. Jag är stolt över att få jobba med något meningsfullt och att hjälpa andra.
Som disputerad i analytisk kemi är han hemma i den akademiska världen och är medveten om de hinder som finns för forskare.

– Jag vill medverka till att skapa en bra arbetsmiljö så att forskarna kan ägna sig åt det de är bäst på. Ett problem är de otrygga anställningarna för doktorander som fortfarande finns kvar på en del universitet. Jag vill ha ordning och reda med fasta tjänster och trygghet även för doktorander. Viktigt är också att höja lönerna inom akademin.

Han ser också möjligheter att utveckla relationen mellan handledare och doktorander.

– Ofta handlar det om brist på kommunikation där man inte har stämt av förväntningar med varandra, vilket är en grogrund för missnöje och konflikter. Det drabbar både doktoranden och handledaren.

Hur råda bot på det?
– När skadan väl har skett så kan Naturvetarna hjälpa till att lösa problemen. Men helst ska de inte uppstå. Med seminarier och utbildningar hoppas jag kunna förebygga problem av det slaget.

Erik säger sig ha ett brett naturvetenskapligt intresse och föredrar att följa föreläsningar på webben framför att slötitta på TV. Han tipsar om kursen ”Human behavioural biology” vid Stanford University, som finns på Youtube.

Astronomi och att vistas på familjens skogsfastighet i Kilsbergen ligger också varmt om hjärtat. Men det är trombonen som får honom att komma loss. Han spelar i storbandet Rockford Big Band och i den hårdrockande Metallkvartetten.

Palle Liljebäck

chefredaktör