Frågor & svar
Nyheter

Så påverkas naturvetare av nedgången

Det börjar bli skakigt på arbetsmarknaden. Varslen duggar tätt och antalet lediga jobb minskar nu snabbt. Men det ser lite olika ut i olika branscher. Så gör du om du drabbas.
Publicerad: Uppdaterad:

När varslen ökar på arbetsmarknaden påverkas även naturvetare. Antalet lediga jobb på Naturvetarnas webb och i den här tidningen har minskat. Arbetslösheten har däremot hittills bara ökat marginellt.

– Life science backar med färre jobb, bland annat som en följd av nedläggningen av forskningen på Astra Zeneca. Just nu är det rätt lugnt med varsel, säger Pantea Ansari, ombudsman på Naturvetarna.

Forskningen i de små bolagen är beroende av riskvilligt kapital, som påverkas av konjunkturen. Även de tillverkande exportföretagen drabbas, bland annat som en följd av den starka kronan.

Kronförstärkningen i kombination med minskad efterfrågan av papper och sågade trävaror märker även skogsindustrin av.

– Skogsbranschen påverkas förstås också av konjunkturläget, med medlemmar som är berörda. I första hand drar man ner på sågverken och i pappersindustrin, säger Andreas Jansson, ombudsman på Naturvetarna.

Thomas Ljunglöf, statistiker på Saco, intygar att akademikerna har påverkats i lägre grad av lågkonjunkturen. På ett år har arbetslösheten stigit från 4,4 procent till 4,7 procent bland alla som har minst två års eftergymnasial utbildning. Naturvetare och utbildade inom konst och media drar upp genomsnittet.

– Exportindustrin tar första smällen i en lågkonjunktur. Det avspeglar sig bland annat i färre lediga jobb på Arbetsförmedlingen och att varslen ökar, säger Thomas Ljunglöf som inte vill tala om ett krisläge.

Han påminner om att akademiker klarade sig relativt väl vid finanskrisen. Lärare och personal inom hälso- och sjukvård har hittills klarat sig bra. Men när skatteintäkterna faller kan även de drabbas.

 

Varslad? Så här gör du:

  • Kontakta Naturvetarna så att förbundet kan företräda dig i en förhandling. Meddela även arbetsgivaren att du är medlem i Naturvetarna. Kom ihåg att alla varsel inte leder till uppsägning.
  • Ta hjälp av Naturvetarnas karriärrådgivning för att komma vidare med att söka nytt jobb.
  • Jobbar du på företag som är anslutet till Trygghetsrådet kontaktar du din personalavdelning och be om att få information från Trygghetsrådet.

Om du blir uppsagd:

  1. Anmäl dig till Arbetsförmedlingen senast den första arbetslösa dagen.
  2. Vänd dig till a-kassan för att ansöka om arbetslöshetsersättning.
  3. Ansök om ersättning från Naturvetarnas inkomstförsäkring. Blankett finns på Naturvetarnas hemsida.
     
Palle Liljebäck

chefredaktör