Frågor & svar
Nyheter

Lönestatistik bygger på många svar

Andreas Jansson, en av Naturvetarnas ombudsmän, förklarar att lönestatistiken ger en fingervisning om rimlig lön. Kom ihåg att det är din prestation som ska värderas.

Publicerad: Uppdaterad:

Varför ska jag svara på löneenkäten?
– Ju fler som svarar desto bättre resultat. Då kan vi lita på lönestatistiken och ge bättre råd till medlemmarna. Vi kan inte bygga statistik på bara några få svar. Det behövs en viss volym.

Hur ska jag använda lönestatistiken?
– Se den som ett hjälpmedel, som ger en fingervisning om rimlig lön för din profession. Om lönespannet för en tjänst är mellan 25 och 35 tusen kronor, så bör du lägga dig i det högre intervallet, vilket särskilt gäller om du är erfaren och duktig i jobbet. Kom ihåg att lönen grundar sig på dina prestationer och inte vad andra tjänar.

Ska jag ringa Naturvetarna om jag är osäker?
– Det kan du absolut göra, särskilt om du byter jobb.  Men innan du kontaktar oss är ett tips att kolla webben och ta reda på aktuella lönelägen på Saco Lönesök . Prata också med Akademikerföreningen på arbetsplatsen, eller motsvarande, innan du ringer. Vi ger dig argumenten, förhandlingstips och lite mer förfinad lönestatistik än den du hittar i Saco Lönesök. Det kan gälla löner i olika regioner och på olika nivåer.

Text: Andreas Jansson