Frågor & svar
Nyheter

Leif formar framtidens arbetsmiljöer

När vi ska jobba längre måste arbetsmiljön anpassas efter det. Redan nu finns det ett sug efter arbetsmiljöingenjörer. När Leif Grönesjö valde Feelgood hade han tre jobb att välja mellan. Åldern var ingen nackdel för honom.
Publicerad:

Varför fick du jobbet?
– Jag har kompetensen och lång erfarenhet som arbetsmiljöingenjör. Innan jobbade jag på Volvo Aero i Trollhättan, vilket var perfekt, men långa resor från Borås till Trollhättan gjorde att jag ville byta till något på närmare håll.

Så åldern var inget problem?
– Nej, jag hade tre erbjudanden och då ska man komma ihåg att jag är 58 år. Det finns ett sug efter erfarna arbetsmiljöingenjörer. Så var det inte för bara fem år sedan. Men det gäller att ligga steget före och upprätthålla sin kompetens för att vara attraktiv.

Vad är senaste nytt?
– Som en följd av EU-anpassningen har reglerna luckrats upp med färre detaljregler och mer riskanalyser och bedömningar som följs av åtgärd. Så det gäller bland annat att hålla koll på ny internationell standard.

När kommer ni in i bilden?
– Mina kunder finns i industrin, just nu på SKF i Göteborg. Särskilt de större företagen är måna om arbetsmiljön. När Volvo byggde en ny verkstad var jag med under hela processen för att arbetsmiljön skulle bli så bra som möjligt.

Vilken risk är störst?
– När saker inte fungerar som de skall ökar risken eftersom det ofta inte finns rutiner för det oväntade. Och man vill att driften ska komma igång så snabbt som möjligt.

Har du roligt på jobbet?
– Jag stortrivs och kommer inte att gå när jag fyller 65 år. Det är nya utmaningar hela tiden och spännande möten, vi är välkomna eftersom vi hjälper till att lösa problem. Nu när vi ska jobba längre måste arbetsmiljön anpassas till det.

Gäller det även kontorsmiljö?
– Ja absolut. Där ökar behovet av vår kompetens, det handlar om allt från växande problem med allergier och ergonomi till belysning och störande ljud.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera