Frågor & svar
Nyheter

Så får du en bra start på nya jobbet

Intervjuerna är avklarade. Äntligen kommer telefonsamtalet - du har fått jobbet! Nu är det bara att dyka upp första dagen. Eller? Följ ombudsman Andreas Janssons tips för att få en smidig start.

Publicerad:
Vad ska man tänka på inför ett nytt jobb?

– Skriv inte på anställningsavtalet vid sittande bord. Ta det med dig hem och läs igenom det i lugn och ro. Nu om inte förr får du reda på om arbetsgivaren har kollektivavtal. Finns det inte kollektivavtal, så är det en hel del som du bör ta med i beräkningarna när det gäller till exempel semester, övertid och pension och som påverkar hur mycket du bör få i lön. Ta kontakt med Naturvetarnas ombudsmannajour för att få koll på villkoren.

När ska man komma överens om lönen?

– Förhandla om lön så sent som möjligt. När arbetsgivaren vill ha dig på tjänsten har du ett övertag. Dessutom måste du veta vad som förväntas av dig innan du kan komma fram till vad du bör begära i lön. Gå igenom ansvar och arbetsuppgifter och jämför med statistiken i Saco Lönesök. Gå också in på Naturvetarnas hemsida eller ring jouren för att få stöd och coachning.

Hur vet jag om jobbet är rätt för mig?

– Det är lätt hänt att du blir så glad över att ha fått jobbet att du inte tänker efter om det verkar så bra som du hoppades när du skickade in ansökan. Din närmsta chef är väldigt viktig för hur du mår på jobbet och dina möjligheter att komma vidare. Ser chefen dig som person? Kommer han eller hon att bidra till din utveckling? Vad säger din magkänsla? Om du inte har gjort det tidigare, så kontakta de lokala fackliga representanterna på arbetsplatsen. Tänk också igenom om arbetssituationen fungerar med till exempel familj och pendlingsavstånd.

Något tips när man väl är på plats?

– Ta vara på den första tiden. Lär känna de nya kollegorna och ställ frågor. Ta hjälp av din chef för att hitta en rimlig arbetstakt. Även om den första tiden kan kännas jobbig när allt är nytt, så har du möjligheter att komma in i verksamheten som du inte har sedan, när allt rullar på och du ska prestera.
Hanna Meerveld

Kommentarer

Kommentera