Frågor & svar
Nyheter

”Låt dig inte styras av lön och prestige”

Redan som liten grabb var Mats Fehrm fascinerad av berg och gruvor. Men istället för att följa sitt hjärta valde han att utbilda sig till systemvetare, vilket blev en återvändsgränd. Efter ett år hoppade han av och satsade på att bli geolog.
Publicerad:

Boomen i gruvnäringen påverkar inte geolog Mats Fehrm särskilt mycket. I dag är han är mer beroende av statens satsningar på nya vägar, särskilt motorvägar.
Som teknisk ledare på NCC håller han i trådarna för labbet i Uddevalla.
– Vi servar produktionen med analyser av asfalt och bergtäkter för att kunna leva upp till våra uppdragsgivares krav på kvalitet. Det är viktigt att vi håller vad vi lovar för att kvaliteten på slutprodukten ska bli så bra som möjlig och ha en lång livslängd.

Granit och gnejs

Han förklarar att granit och gnejs är grundmaterialet till de flesta vägar. Om ytskiktet ska vara extra slitstarkt och tåla dubbdäck är det kvartsit eller porfyr som gäller. Asfalten består upp till 95 procent av sten och resten av destillerad råolja som fungerar som bindemedel samt olika typer av vidhäftningsmedel och ibland stabilitet och flexibilitetshöjande polymerer.
Mats Fehrms väg till det jobb han har i dag har varit minst sagt krokig. Han gick i fällan och pluggade ett år på en utbildning som visade sig vara helt fel.
– Som systemvetare spåddes man en lysande framtid med gott om jobb och höga löner. Men jag trivdes inte alls och hoppade av, med ett års studieskulder i bagaget.

Pusselbitarna på plats

När han hamnade på geovetarcentrum i Göteborg föll pusselbitarna på plats.
– Jag var motiverad och visste vad jag ville. Så det blev fyra fantastiska år.
Uppvuxen i en gruvby utanför Ludvika väcktes en tidig fascination för berg och gruvor. Inspirationen fick han från släktingar som jobbade där. En renässans är nu på gång efter upptäckt av enorma järnfyndigheter i trakten.
– Min dröm är fortfarande att jobba med prospektering, vilket i en framtid kan bli verklighet. Några år till är jag av familjeskäl knuten till Uddevalla.
Han ser också en framtid inom NCC, men då gärna i en roll där han kommer närmare geologin.

Ditt bästa karriärtips?

– Följ hjärtat och välj det som roar dig. Var medveten om vilken arbetsmarknad som väntar utan att låta dig styras av lön och prestige. Tänk på att du ska orka ett helt arbetsliv.
När han själv gick utbildningen i slutet av 90-talet var arbetsmarknaden inte lika het som i dag.
– För mig tog det ett år att få ett geologjobb även om jag inte sökte aktivt. Under den tiden jobbade jag med annat.
Om du inte hade blivit geolog?
– Funderade ett tag på att bli veterinär, men kom fram till att jag inte ville avliva djur, som ingår i det jobbet.

 

Läs om Naturvetarnas prognoser för våra yrkesgrupper  

 
Mats Fehrm

Arbete: Teknisk ledare för NNC:s labb i Uddevalla.
Utbildning: Geolog, examen -00, från Göteborgs universitet.
Ålder: 47 år.
Kan mer: Läste musik ett år och har varit datalärare.
Vill lära sig mer om: Väldigt mycket, bland annat mineralogi.    

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera