Frågor & svar
Nyheter

Oskäliga villkor för konsulter med f-skattsedel

Missbruket av f-skatt ökar. Nu har medlemmar i Naturvetarna blivit erbjudna att jobba som konsulter istället för att bli anställda. – Villkoren är oskäliga och arvodet motsvarar en månadslön på 17 000 kronor, säger Naturvetarnas företagarrådgivare Urban Åhgren.
Publicerad: Uppdaterad:

Det är företaget Foran som på uppdrag av ett tyskt företag kartlägger markanvändningen inom EU-projektet Lukas. Man vill veta fördelningen av bland annat åker, skog, naturmarker och bebyggda områden i EU.

Inom lagens råmärken

I stället för att bli anställda av Foran så blir de konsulter och egna företagare med f-skattsedel. Av allt att döma sker det inom lagens råmärken.
– Företaget Foran rör sig i en gråzon när det gäller regelverket. Det är svårt att säga om det är en anställning eller ett uppdrag. Det måste prövas rättsligt för att få klarhet, säger Naturvetarnas förbundsjurist Sofia Bäck Carlén.

Okej med en uppdragsgivare

Även om inte hon har stött på problemet tidigare så ökar missbruket av f-skatten.  Jennie Nilsson (S), vice ordförande i skatteutskottet vill utvärdera den lagändring som gjordes för tre år sedan då det blev tillåtet att bara ha en uppdragsgivare för dem med f-skattsedel.

Hur ska man göra om man blir erbjuden jobbet?

– Man ska vara medveten om att villkoren är oskäliga. Omräknat till månadslön motsvarar arvodet 17 000 kronor per månad, med möjlighet att tjäna mer om man är effektiv och jobbar längre tid. Visst kan det vara en chans att komma in på arbetsmarknaden, men det är inget jobb för en som har en familj att försörja, säger Naturvetarnas företagsrådgivare Urban Åhgren.

Upp till medlemmen

Arvodet är dock större än så, men då ska uppdragstagaren själv betala in sociala avgifter, försäkringar och annat som arbetsgivaren normalt gör för den som är anställd.
– Vi varnar för den här typen av dåliga villkor, men det är upp till medlemmen att själv avgöra om han eller hon ska ta jobbet. Kontakta alltid Naturvetarna om du blir erbjuden ett jobb med krav på f-skattsedel.
Foran har fått chansen att kommentera villkoren för dem som ska jobba inom projektet Lukas, men har tackat nej.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Fredrik 2012-04-12

Nej, det är inte ett skälig arvode! Samtidigt så är jag övertygad om att det kan passa många och dessutom är en bra start för den som vill bli egen företagare. Foran tvingar väl ingen att bli konsult åt dem, det är väl ändå frivilligt! Med tanke på hur fackförbunden arbetar är det lätt att tro att deras mål är att sätta samtliga företag i konkurs. Utan företagare och arbetsgivare kan ju Naturvetarna försöka hitta nån som vill vara medlem. F-skatt kan vara en fin möjlighet för den som vill ha en fri tillvaro och inte leva ett inrutat 8-5-liv. Som konsult kan man själv på ett enkelt sätt bestämma sitt arvode och tacka nej när det inte passar. Som anställd och medlem i Naturvetarna har jag inte fått nån hjälp med min lönesättningen ifrån Naturvetarna (tvärt om hade jag fått högre lön om jag inte varit med i Naturvetarna vid några tillfälle). Fackförbunden bör nog fundera över varför de finns och vad de bör syssla med om de ska ha någon framtid.
Kommentera