Frågor & svar
Nyheter

Hälsosam mat till fler

Det finns ett tydligt samband mellan kosten och våra vanligaste folksjukdomar. I sin avhandling visar dietist Petra Rydén hur fler kan få tillgång till hälsosam mat. Det handlar om pris, tillgänglighet och att maten ska vara enkel att tillaga.
Publicerad: Uppdaterad:

Svenskarnas matvanor är en starkt bidragande orsak till våra vanligaste sjukdomar; diabetes typ II, hjärt-kärlsjukdom och cancer. Ohälsosamma matvanor kostar, bland annat i form av mer sjukvård, onödigt lidande och förlust av arbetskraft. Det finns mycket att tjäna på mer hälsosamma matvanor, både för samhället och individen.
Att lägga om sin livsstil är inte lätt, en ny svensk kartläggning tydliggör vilka faktorer som påverkar motivationen och möjligheterna att hitta mer hälsosamma matvanor.

Pris, enkelhet och tillgänglighet

Utbudet har stor betydelse. För att underlätta att handla, laga och äta bra mat krävs att det finns ett lättillgängligt hälsosamt utbud; nyttig och god mat som är lätt att få tag på i butiker, på restauranger och caféer.
Nyttig mat kostar mer, både i form av tid och pengar. Även om det är möjligt att äta billigt och nyttigt,så är hälsosam mat ofta förknippad med ett högre pris, och tar ibland längre tid att laga. Nyttig mat som frukt, fisk och nyckelhålsmärkt ost är ofta dyrare än till exempel korv, fet ost och ohälsosam billig snabbmat – ett faktum som främst drabbar grupper med sämre ekonomiska möjligheter, och deras barn.
– Våra undersökningar visar att barn till föräldrar med kort utbildning och lågstatusyrken äter billigare och mindre hälsosam mat, säger dietist Petra Rydén som gjort kartläggningen.

Genom att öka tillgängligheten på nyttigare alternativ och sänka priset, skulle man kunna underlätta hälsosamma kostförändringar, särskilt hos grupper med ekonomiska svårigheter.

Stöd från anhöriga – och experter

En kostförändring påverkas i stor utsträckning av familjen och andra personer i den drabbades närhet. När hela familjen äter samma kost och är delaktiga och positivt inställda, ökar chansen att skapa sundare matvanor som kan bibehållas.
– Den ”nya” maten måste vara enkel att tillaga. Det behöver inte ta mer tid att laga nyttig mat än det gör att laga något som är mer ohälsosamt.
Dietister kan ge stöd och hjälp, och ta fram lämpliga recept och förslag på enkla snabblagade recept som dessutom är bra för hälsan, avslutar Petra Rydén, som försvarar sin avhandling ”Toward an understanding of the barriers to and facilitators of dietary change” vid Umeå Universitet den 3 juni.

För ytterligare upplysningar om avhandlingenoch disputationen kontakta

Petra Rydén
Leg. dietist,
tfn: 070-305 40 73
E-post: petra.ryden@kost.umu.se

Kommentarer

Ulrika Borg 2011-08-23

Är konstgjord mager mat med alla sina tillsatser som inte kan brytas ned i kroppen verkligen att betrakta som hälsosam!? Det bästa bör väl för de flesta ändå vara att äta naturligt fet mat i "lagom" mängd i stället för att överdosera av det magra. Kokosfett och smör är, så vitt jag känner till, fett som kan brytas ner i kroppen.

Matilda 2011-06-16

All nyckelhålsmärkt ost är ju inte heller direkt mager =)

Ulrika Borg 2011-06-03

Grundtanken med Petra Rydéns avhandling är god. Men det är märkligt att det inte nämns ett ord om att mat bör vara näringstät och att man bör kunna SE vad man äter. Detta till skillnad mot bukfyllematen många äter idag som bara innehåller kalorier, emulgeringsmedel, smakförstärkare, m.m. men ingen näring. Som exempel på att man bör kunna se vad man äter kan nämnas att en hel fisk innehåller mer näring än fiskpinnar och hela sojabönor är bättre än soja som behandlats, så att de ska likna och smaka som en kycklingfilé. Jag hoppas Petra Rydén avhandling finns tillgänglig på webben efter disputationen för jag skulle vilja ta del av den.

Nicole 2011-06-01

nyckelhålsmärkt ost?? ost ska vara fet!
Kommentera