Frågor & svar
Nyheter

En spännande värld med kemi

Allt som vi ser på vår jord är kemi. Det som händer runt omkring oss och i oss i varje stund är kemiska processer där bindningar byter plats mellan atomer. Det är svårt att inte fascineras av detta oändliga mikrokosmos. Det var nyfikenheten om hur denna osynliga värld påverkar oss som fick mig att börja plugga kemi.

Publicerad: Uppdaterad:

studentkrönikan Jag tror att många håller med mig om att kemi är spännande och att en större förståelse är en viktig del i att föra mänskligheten framåt. Tyvärr skräms många av bristen på överskådlighet i denna värld och ämnet kan kännas långt ifrån verkligheten. Och här har vi ett problem. Trots en lysande arbetsmarknad för kemister är det impopulärt att studera kemi på högskolan.
Kemi är verkligt och det gäller att visa det för nyfikna elever på tidiga stadier. Jag tror på att lära ut kemi i sitt sammanhang, hands-on science. Vad händer när vi tillverkar en dressing? Hur gör man sin egen hudkräm? Vad är det som gör att goretex andas? Det finns många spännande labbar där man lär sig kemi på ett tillämpat och begripligt sätt.
Visste ni förresten att det som gör chili starkt är substansen capsaicin? Den stimulerar samma känselnerver som aktiveras vid smärta och stark hetta. Molekylen är vattenolöslig och därför är det bättre att dricka mjölk om man bränner sig på chili. I mjölk finns också proteinet kasein som ”tvättar bort” capsaicin från receptorerna hos känselnerverna och dämpar på så sätt hettan i munnen. Det har kemister kommit på!
Det finns en spännande framtid inom kemin och vi studenter är stor del av den. Det vi gör med vår kunskap påverkar Sveriges framtid och förhoppningsvis blir vi fler som inser att allt är kemi.

Text: Christoffer Hamark

Kommentarer

Kommentera