Frågor & svar
Nyheter

Naturvetare klarar sig bäst

Den som väljer naturvetenskapligt program på gymnasiet löper minst risk att bli arbetslös. En naturvetare håller alla dörrar öppna och kan gå vidare till högre studier. En färsk undersökning från SCB visar också att flera andra gymnasieutbildningar vare sig leder till arbete eller högre studier.
Publicerad: Uppdaterad:

Gymnasievalet Endast 14 procent av dem som gick ut naturvetarprogrammet 2001 var arbetslösa någon gång under åren 2004 till 2006, enligt undersökningen från SCB. Det kan jämföras med 24 procent för dem som gick samhällsvetenskapligt program. Ännu sämre gick det för dem som studerade på livsmedelsprogrammet, barn- och fritidsprogrammet eller handels- och administrativa programmet där hälften var arbetslösa under samma tidsperiod.

– Vi står inför står inför stora och spännande utmaningar, både när det gäller att utveckla klimatsmarta lösningar och att mildra effekterna av ett varmare klimat. Det handlar bland annat om att minska risken för epidemier och förlusten av biologiskt mångfald. Där finns ett stort behov av naturvetenskaplig kompetens framöver, säger Sacoförbundet Naturvetarnas ordförande Madelen Nilsson.

En naturvetenskaplig utbildning på gymnasiet ger en stabil grund för att göra karriär även inom andra områden, som till exempel kommunikatör, lärare, utredare, företagsledare eller politiker. Därför är det viktigt satsa på en bred gymnasieutbildning som attraherar många ungdomar.

Pressmeddelande från Naturvetarna 16 januari 2009
Marita Teräs

utredare