Frågor & svar
Nyheter

Kan jag ge blommor för ett bra jobb?

En av mina medarbetare har gjort fina insatsr och är värd beröm. Tänkte ge henne en flaska vin eller blommor vid nästa personalmöte. Är det en bra idé eller kan det väcka avundsjuka?
Publicerad: Uppdaterad:

chefsfrågan Jag tycker att det är en god idé att lyfta fram goda insatser. Det görs alltför sällan och det kan sporra andra medarbetare. I grunden vill de flesta på en arbetsplats bli sedda och få positiv feedback. Om du är tveksam till din idé på grund av avundsjuka, se då till att förankra idén hos personalen.
Tänk också på att alla inte vill bli uppmärksammade på det sättet. En väg att kringgå det kan vara att hela personalen är med i firandet, till exempel med tårta. Så kan du skapa ett nytt forum för ett positivt möte på arbetsplatsen.
Som chef är det alltid bra att fundera igenom vad som är goda arbetsinsatser. Den frågan hör samman med verksamhetens mål och vart ni är på väg. Känner alla anställda till verksamhetens mål och vet alla vad som är en god arbetsinsats?  Här kan du som chef lägga grunden i utvecklingssam­talen, där du tillsammans med varje med­arbetare går igenom hur de individuella mål­en kopplas till verksamhetens mål. 
En god arbetsinsats kan vara att klara sin budget bra, eller lyckas individuellt på annat sätt. Men det kan också vara en person som gjort bra saker för hela arbetsplatsen och som fått stor betydelse för helheten.  Fundera igenom vad det är du vill lyfta fram. Som chef styr du de anställdas beteende, mer än du tror.
När det gäller gåvor till anställda, tänk på att det kan vara belagt med sociala avgifter och inkomstskatt om det inte är en julgåva eller en minnesgåva.

 

 

Kommentarer

Kommentera