Frågor & svar
Nyheter

Hjälp hur söker man jobb?

Hur söker man jobb på bästa sätt? Jag är uppsagd och ska söka nytt jobb, men känner att jag behöver vägledning. Vad är viktigast? Det personliga brevet eller min CV?
Anders

Publicerad: Uppdaterad:
SVAR TILL ANDERS

Det finns varken rätt eller fel här. Vår erfarenhet är att ibland läser arbetsgivaren/rekryteraren bara det personliga brevet, ibland bara cv. Vill du vara säker på att budskapet med dina jobbsökardokument når fram rekommenderar vi att du lägger in din personliga profil inledningsvis i din cv.

I den kan du till exempel i punktform lista dina starka sidor och erfarenheter med fokus på vad du kan erbjuda och bidra med. Tänk på att matcha din personliga profil mot kravprofilen i platsannonsen, som är ditt viktigaste källdokument. Förstärk gärna med en rubrik som väcker nyfikenhet!

Du har mellan 15–60 sekunder på dig att nå fram och väcka arbetsgivarens/rekryterarens nyfikenhet. Det är förstås viktigt att du uppfyller de formella kraven, men vår erfarenhet är att fokus ligger på arbetslivserfarenhet, sommarjobb, extrajobb och liknande – vår rekommendation är alltså: Inled din cv med dessa fakta i omvänd kronologisk ordning.

Det handlar alltså om att paketera och kunna förmedla sin kompetens till andra; om du är kompetent utan förmågan att få fram det så kommer bara en person att känna till din kompetens – du själv!

Skicka gärna in dina jobbsökardokument till Naturvetarna så får du proffsig cv-coachning. För bästa resultat vill vi helst också ha platsannonsen på jobbet du sökt/ska söka också – allt du skickar in vill vi ha i word-dokument. cv@naturvetarna.se.

Christel Lindgren