Frågor & svar
Nyheter

Allt fler driver företag på deltid

De flesta svenska företagare kombinerar lönearbete och företagande. Och att driva företag på deltid har blivit allt vanligare, och samtidigt det mest vanliga sättet att gå från att vara anställd till att bli företagare på heltid.
Publicerad: Uppdaterad:

Deltidsföretagande Majoriteten av Sveriges företagare kombinerar lönearbete med företagande. Och den gruppen har ökat med 16 procent under perioden 1990–2001. Likaså har andelen av inkomsten som kommer från företagandet ökat har under samma tid . Det visar en ny rapport från Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, IFAU, i Uppsala.

Kvinnor är oftare både företagare och anställda

Kvinnliga egna företagare kombinerar olika inkomstkällor oftare än män. Kombinationen av lönearbete och företagande är också vanligare på landsbygden än i storstäder, bland dem som varit arbetslösa och bland personer med eftergymnasial utbildning. Inom kunskapsintensiva branscher kombinerar 5,7 procent av arbetskraften lönearbete och eget företag jämfört med 2,4 procent som är företagare på heltid.

Fler går från företagande på deltid till företagande på heltid

Rapporten visar att människor går mellan lönearbete, företagande och en kombination av båda. Strömmarna till nyföretagande går ofta via en kombination av företagande och lönearbete, vilket visas av att två tredjedelar av samtliga heltidsföretagare tidigare har kombinerat lönearbete och företagande.
Rapporten har undersökt 3,3 miljoner svenskar som arbetade i kunskapsintensiva branscher mellan 1990 och 2001. Det motsvarar ungefär 70 procent av arbetsmarknaden. Personer inom exempelvis jordbruk, diversehandel och tung industri finns inte med.

Läs mer

 

Kommentarer

Kommentera