Frågor & svar
Nyheter

Fladdermusexpert hittade jobbet på facebook

Johan Eklöf tröttnade på att söka jobb genom platsannonser och startade gruppen ”Hitta ett jobb till Johan, få en halv månadslön” på facebook. Efter två dagar hade han fått flera förslag, efter två veckor började han på sitt nya jobb.
Publicerad: Uppdaterad:

Karriär Det är inte lätt att hitta jobb som disputerad, åtminstone inte när ämnet för disputationen är fladdermössens syn. Det har biologen Johan Eklöf bittert fått erfara. Sedan han lämnade universitet år 2003 har hanJohan Eklöf sökt sammanlagt 150 jobb och varit på fem intervjuer, utan att ha lyckats hitta något beständigt. Från början sökte han främst biologjobb, men efterhand breddade han sin sökprofil. Som längst har det resulterat i ett halvårs projektanställning.

Under de senaste fem åren har Johan Eklöf hunnit med att starta och lägga ner ett företag, bli tvåbarnspappa, utbilda sig till copywriter, arbeta med dataspel och skriva en bok om djurens evolution. Men något fast jobb har han inte fått.

 

Plats som samlar

Idén till grup­pen fick han vid ett informationsmöte på akademikerförmedlingen i Göteborg. Där handlade det bland annat om nätverkens roll för nya jobb och någon sa att facebook kunde vara en möjlig väg.
– Man ska inte förakta en plats som samlar så många människor, säger Johan.

I oktober skickade han ut en förfrågan om att gå med i gruppen ”Hitta ett jobb till Johan, få en halv månadslön” till sina och sin frus vänner. Redan efter ett par dagar kom det tips om jobb på allt från museum till konsultföretag. En av Johans frus väninnor tipsade om en tjänst som laboratorieassistent på en kvarn. Hon hade själv fått jobbet, men var tvungen att dra sig ur. Johan blev blixtinkallad på intervju och två veckor efter att gruppen startat kunde han börja testa proteinhalt och bakegenskaper hos olika mjölsorter.
– Det har aldrig slagit mig att jag skulle kunna arbeta med mjöl. Men när man tänker efter, finns det ju många jobb för oss naturvetare i livsmedelsbranschen.

Johan Eklöf har inte behövt betala de utlovade pengarna. Hans fru Jenny disputerar snart på havsborstmaskars systematik. Kanske blir facebook vägen ut på arbetsmarknaden också för henne?

Karl-Johan Börjesson