Frågor & svar
Medlemsförmåner

Gå med i a-kassan

Att gå med i a-kassan ger dig en grundtrygghet om du en dag står utan jobb. Att vara med i a-kassan är dessutom ett villkor för att kunna ta del av vår inkomstförsäkring.

A-kassan för Naturvetarnas medlemmar heter Akademikernas a-kassa (AEA). Det kostar 140 kronor per månad att vara med. Det är en av de mest prisvärda försäkringarna på marknaden för akademiker. 

Medlemskap i Akademikernas a-kassa ingår inte i medlemskapet i Naturvetarna, utan du måste ansöka om det separat på Akademikernas a-kassas webbplats.

Ansök om medlemskap i Akademikernas a-kassa här 

Som studentmedlem kan du få ersättning från Akademikernas a-kassa när du söker jobb efter din examen. Om du arbetar extra under studietiden kan det därför vara en bra idé att gå med i a-kassan. 

Om du byter till Akademikernas a-kassa från en annan a-kassa, tillgodoräknas medlemskapstiden i den tidigare a-kassan. Akademikernas a-kassa kan hjälpa dig med att byta så att det inte blir något glapp i tid.

Mer information om villkoren för ersättning, hur den beräknas samt ansökan finns på www.akademikernasakassa.se.

Du måste vara med i Akademikernas a-kassa för att ha rätt till kompletterande ersättning från Naturvetarnas inkomstförsäkring.

 

Nya regler på grund av Corona

För att möta den påverkan som coronapandemin har på individernas, företagens och samhällets ekonomi har regeringen och samarbetspartierna kommit överens om tillfälliga förändringar i a-kassans regler och ersättning under 2020. De nya reglerna föreslås förlängas tillfälligt fram till och med 2022. 

Läs mer på Akademikernas a-kassas webbplats. 

Ingen a-kassa om arbetstiden sänks på grund av corona

Anställda som får sin arbetstid och lön sänkt för att arbetsgivaren vill möta en ekonomisk nedgång, så kallat korttidsarbete, kan inte få a-kassa för den förlorade inkomsten. Endast den som blir uppsagd och arbetslös på hel- eller deltid kan få ersättning, och då är det viktigt att man har varit medlem i a-kassan, enligt information från Akademikernas a-kassa. Läs mer på Akademikernas a-kassas webbplats

 

Så söker du ersättning 

Du söker ersättning på Akademiekrnas a-kassas webbplats. Här finns även en film om hur du går tillväga. 

 

Vanliga frågor

Är jag automatiskt med i a-kassan när jag är medlem i Naturvetarna?

Nej, medlemskapet i a-kassan ansöker du om separat. Läs mer på www.aea.se.

Hur gör jag för att byta a-kassa till Akademikernas a-kassa?

Du kan endast vara medlem i en a-kassa i taget. Om du byter a-kassa får du tillgodoräkna dig tidigare medlemstid om det inte blir något glapp mellan medlemskapen.

Om du inte är medlem i någon a-kassa, ansök om inträde på www.akademikernasakassa.se/bli-medlem

Om du tillhör en annan a-kassa och kan du enkelt byta till Akademikernas a-kassa på deras webbplats

Senast uppdaterad: